spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Környezet arrow Bálint gazda: energiát GMO-val

Bálint gazda: energiát GMO-val Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 21. kedd 17:26

A milliók által ismert és kedvelt kertészmérnök a magyar mezõgazdaság jelenlegi helyzetérõl, a biogazdálkodásról és a génmanipulációról nyilatkozott portálunknak.






- Professzor úr egyetért a földmûvelési miniszter helyzetértékelésével?

- Nagy mértékben egyetértek. Ebben az évben valóban az állattenyésztés fejlesztését kell elsõdlegesnek tekintenie mind a szaktárcának, mind az agrárértelmiségnek. A jelenlegi helyzet ugyanis fenntarthatatlan: annyi takarmányt termelünk, hogy azt kétszer akkora állatállomány tudná csak elfogyasztani. Megengedhetetlen az a pazarlás, hogy ezt a takarmánymennyiséget nem használjuk fel maximálisan. Most egy gépkiállításon vagyunk, ami annyiban kapcsolódik ehhez, hogy ezekkel a modern eszközökkel még hatékonyabbá tehetõ a növénytermesztés és az állattenyésztés egészséges összhangja.

- Az ön kedvenc területe a biotermesztés. E téren hogy állunk manapság Magyarországon?

- Az Európai Unióhoz csatlakozva még nagyobb jelentõsége van a biotermelésnek, mont korábban, sõt még annál is, mint azt 10-15 éve gondoltuk. Azt kellene elérni, hogy ne csak a bioboltokban lehessen bioterményeket vásárolni, hanem minden termék, amely a kereskedelmi forgalomban megtalálható, feleljen meg azoknak a követelményeknek, amelyeket joggal elvárhat ezektõl a fogyasztó: legyenek egészségesek, szépek, és fogyasztásra, táplálkozásra alkalmas.

- Az utóbbi idõben egyre több szó esik a génmanipulációról. Ön hogyan vélekedik errõl a témáról?

- Ez a világnak a nagy témája. Biztos vagyok benne, hogy a génmanipulációnak a fõ rendeltetése az elkövetkezõ évtizedben nem az élelmiszergazdaságban lesz tetten érhetõ, hanem az energiatermelésben. Ez azt jelenti, hogy el kell érni: azok a növények, amelyekbõl bioetanol, biodízel nyerhetõ, minél több olyan alapanyagot tartalmazzanak, amelyek energiatermelésre alkalmasak.

Forrás: Figyelő



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer