spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Kell az etanol!

Kell az etanol! Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 21. kedd 17:32
A kőolaj drágulása, az orosz–ukrán gázvita, illetve más környezetvédelmi és gazdaságpolitikai tényezők meglódították az etanol előállításával kapcsolatos iparágak kibocsátóinak részvényárait.





Az energiapiacot restrukturálni hivatott, gazdasági és geopolitikai kényszerűségből, valamint környezetvédelmi szempontok alapján meghozott döntések – mint például az etanol, a bioüzemanyagok elterjesztését előíró direktívák – jó ideje jelentős erősödést hoztak az ezen a területen termelő kibocsátók részvényeinek.

A Concorde Értékpapír Rt. egyik, általa optimista forgatókönyvnek nevezett tanulmányában az új, biotrendből profitáló cégek között megemlíti a Tate and Lyle, az Agrana és a Südzucker cukorgyártókat, a legnagyobb, etanolt előállító amerikai mezőgazdasági konglomerátumot, az Archer Daniels Midlandet (ADM), az Abengoát, Európa legnagyobb, etanolt gyártó hulladékhasznosítóját, az Angliában bejegyzett, de az Egyesült Államokban működő etanolgyártó Renova Energyt, valamint az amerikai Pacific Ethanolt. Nemcsak az említett kibocsátók részvényeinek ára nőtt a tőzsdéken, hanem az árupiacon a cukor és a kukorica árfolyama is.

Nemzetközi elemzők szerint az etanol egyik alapanyagának számító nyerscukor ára hamarosan meghaladhatja 25 éves csúcsát: a New York-i Árutőzsdén áprilisi határidőre szakértők szerint 21 centre is nőhet fontonként. Az etanolt tekintve a világpiacot a kukoricából előállított amerikai és a cukornádból készült brazil termék uralja. Brazília jelenleg cukortermelésének 52 százalékát fordítja etanolgyártásra, ez az arány 2003-ban 48 százalék volt – derül ki a londoni székhelyű Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) adataiból.

Az ISO szerint a hordónkénti 46 dolláros olajárnál már gazdaságos az etanol üzemanyagként való felhasználása.

A bioüzemanyagok elterjedése csökkenti a függőséget a fosszilis tüzelőanyagok importjától, mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Hazánknak is komoly előnyökkel járhat a bioüzemanyag elterjesztése: az agrárminiszter nemrég közölte, hogy ennek gyártásával évi egymillió tonna gabonát lehet kivonni a piacról. Hazánkban a felhasznált üzemanyagokban a bioenergia 0,2 százalék, ám az uniós ajánlás két százalék.

Két hete az Európai Bizottság új uniós stratégiát fogadott el: 2010-re az energia 4,6 százalékát a bioüzemanyagnak kell adnia. George Bush amerikai elnök pedig közölte: 2025-re a közel-keleti olajimport 75 százalékát ki kell váltani etanollal és más energiaforrásokkal.

Az EU és az amerikai döntés újabb lendületet ad a bioüzemanyag-gyártásnak, s ez egyértelműen meglátszik az ágazathoz kapcsolódó gyártók részvényárainak alakulásában. Az év elejétől február 10-ig az Archer Daniels Midland részvényének árfolyama 24 dollárról 31-re, a Renova Energy 147 fontról 220-ra, a Südzuckeré 20 euróról 22-re, az etanol gallonja 178 dollárról 221-re nőtt. (SA)

Forrás: Világgazdaság


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer