spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Almatermesztésben nem járunk élen

Almatermesztésben nem járunk élen Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 21. kedd 17:43
A termelők felkészületlensége, a szaktanácsadási háttér- és a tőkehiány vezetett oda többek között, hogy Magyarországot nem jegyzik a nagy almatermelő országok között – hangzott el egy debreceni tanácskozáson.




Az elsők közé küzdötte fel magát viszont Kína: ma ők adják a világ almatermésének 35 százalékát, és ismerve a tempójukat, rövidesen még nagyobb részt szereznek maguknak az almapiacból. Ezzel szemben a hazai 41 ezer hektárnyi területen lévő ültetvény közel fele 20-25 éves telepítés. Annak ellenére, hogy 1995-től egészen az uniós csatlakozásig, tisztességes támogatást igényelhettek a termelők új fajták telepítéséhez. És miközben a termesztésben élen járó országokban már a színező vagy éppen a fagyvédelmi öntözés bevezetése a tét, a magyar termelő a növényvédőszert sem képes megvenni. Az egyetlen megoldás, hogy összefognak a termelők. Az országban jelenleg 70 szervezetet tartanak nyílván, ami önmagában is sok, de még nagyobb baj, hogy az Áfészek mintájára, kereskedők szervezték maguk köré a termelőket. A megoldás pedig nem ez. Bodnár József, az Alma Terméktanács elnöke:

Ha a termelők rájönnek arra, hogy saját maguk hoznak létre termelői szervezetet, ott ahol az ellenőrzés, a beruházások eldöntése ténylegesen a tagok ötletéből, igényéből ered.

Magyar Rádió


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer