spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Eladhatatlan a jó minĹ‘ségű szĹ‘lĹ‘ szaporítóanyag

Eladhatatlan a jó minőségű szőlő szaporítóanyag Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 21. kedd 17:45
Néhány éve még remek üzletnek számított, ma viszont halódik a magyar szőlő oltványtermesztés.





Az abasári gazdák már tavaly is azt mondták, hogy ennél rosszabb már nem lehet, de megint kiderült, hogy mindig van lentebb. Megrendelés nincs és ez azt is jelenti, hogy nem éri meg szőlőt telepíteni Magyarországon.

Pálinkás Jánosné családi vállalkozása a szőlőszaporító anyag termesztésre épült, amihez szorosan kapcsolódik a szőlészet és a borászat is. Ezt a nemzeti kincsünket fél, hogy elveszítjük és ehhez még a felsőbb szinten is hozzájárulnak félelmei szerint. A telepítések visszaesése a megmaradt szaporítóanyagokon mérhető le, ráadásul az elő évi mennyiséget most kellene befektetni. Amíg máskor ilyenkor már az oltáshoz láttak neki és nagyban ment a szezonmunka, most nincs megrendelésük.


A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé vonultak a Szőlő Szaporítóanyag Szövetség képviselői, élükön Bencze András elnökkel. Három követelésük is volt. Ez a lépés az utolsó lehetőségük volt, az előzetes tárgyalások a minisztériummal sajnos eredménytelenek voltak. - Az első és a legfontosabb követelésünk az uniós szőlőszerkezet átalakítási pályázat kiírásának módosítása. Olyan módosítást szerettünk volna, amellyel korszerű, piaci ültetvényeket teremthetünk. A jelenlegi pályázati kiírás csak a támrendszer és a művelésmód korszerűsítését szorgalmazza. Egy ilyen berendezés építéshez 2 millió forint vehető fel, egy hektár szőlő telepítése minimum 6 millió forintba kerül. Mi kértük, hogy 4 millió forintos hektáronkénti szőlőtelepítési támogatást is építsünk bele a pályázati kiírásba, amit a minisztérium elutasított –érvelt az elnök.


Mióta az unió tagja Magyarország, új borszőlő ültetvényeket nem lehet létesíteni, tehát ami a statisztikában szerepel - 87 ezer hektár - megmaradt, és ezt lehet felújítani. A pótlásokat kivéve megszűnt Magyarországon a szőlőtelepítés. Jelen pillanatban 1,8 tized millió oltvánnyal rendelkezünk, amelynek nincsen kereslete. A Szőlő Szaporítóanyag Szövetség sajnálja, hogy a borpiaci évre kiírt szőlőszerkezet átalakítási pályázat feltételeit már nem tudják megváltoztatni. Arra kaptak ígéretet, hogy a 2006-2007-es borpiaci évre történő kiírás előtt figyelembe veszik a szövetség szakmai érveit. A másik két követelésüknek köszönhetően lecsökkenhet az ügyintézési idő, ami a szőlő kivágás, illetve telepítési engedélynél 3-6 hónapot is elhúzódott az elmúlt években. De van egy konkrét eredménye is a demonstrációnknak, hogy miként lehetne csökkenteni a növény egészségügyi és szemledíjakat, amelyek a négyszeresére emelkedtek.

Forrás: Magyar Rádió


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer