spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Élelmiszeripar arrow Nem kell a magyar élelmiszer?

Nem kell a magyar élelmiszer? Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. március 08. szerda 18:08

A magyar élelmiszeripar belföldi piaci részesedése tavaly 1-2 százalékkal csökkent az előző évhez képest, folytatódott tehát a néhány éve tartó negatív tendencia - közölte Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) főtitkára.





 

Emlékeztetett arra, hogy 2004-ben a magyar élelmiszeripar belföldi piaci részesedésének aránya még 88 százalékos volt, ez az arány csökkent a múlt évben tovább.

Változatlan áron számítva a magyar élelmiszer-feldolgozók értékesítése mintegy 1 százalékkal mérséklődött, a termelés pedig 3 százalékkal csökkent. Ez a szakember szerint azt jelzi, hogy a feldolgozó vállalatok egy része raktárról értékesített árut. Az árbevétel a főtitkár szerint 2.500 milliárd forint körül alakult 2005-ben.

Piros László közölte: a kivitel változatlan áron számítva az előzetes adatok alapján mintegy 3,5 százalékkal növekedett. Az magyar élelmiszeripar által felhasznált importról még nincsenek becsült adatok sem.

A főtitkár kedvezőnek mondta ugyanakkor, hogy az agrártermékek importjának növekedése mindössze 10 százalékos volt 2005-ben, jelentősen mérséklődött 2004-hez viszonyítva, amikor 30 százalék körül mozgott. Az idei évtől az érdekképviseleti vezető azt várja, hogy sikerül megállítani a több éve tartó belföldi piacvesztési folyamatot.

Kedvezőtlen előjelnek tartja ugyanakkor a madárinfluenza megjelenését, mivel az tovább rontja a baromfifeldolgozók helyzetét. Piros László szerint a legrosszabb helyzetben még mindig a közvetlenül mezőgazdasági nyersanyagot feldolgozó élelmiszeripari ágazatok vannak. Úgy vélekedett, az állati termékeket feldolgozó üzemeknek, illetve a zöldség-gyümölcs szektornak kell leginkább nehézségekkel számolniuk az idén.

Forrás: Privátbankár

 

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer