spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Cseresznyelégy ellen korántermĹ‘ fajtát válasszunk

Cseresznyelégy ellen korántermő fajtát válasszunk Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. március 08. szerda 18:13

Dr. Apostol János cseresznye és meggynemesítő a kertészeti tanszéket is vezeti Nyíregyházán a főiskolán, de mint kutató negyven éve a csonthéjas kutatásában dolgozik.





 

Az egyik fajtabírálaton egy kevésbé ismert ért el első helyezést a befőttek között: a H6/12 Sándor, de népszerű volt a Péter, a H6/5-ös fajta és az egyik nagy sztár a Vera, amely már bizonyított. A három fajta közül a Vera már termesztésben van, ami korai érésű, nagygyümölcsű és rendkívül bőven termő. Eléggé nagy érdeklődés kíséri ennek a fajtának a sorsát, hiszen a korai érésű fajtákkal együtt telepíthető, mert jó a pollen leadója. Ami a két fajtajelöltet illeti, ezek közül a Sándornak talán ez az egyik első bemutatkozása - különösen befőtt bírálaton -, hiszen ez a fajtajelölt kifejezetten korai, nagyon jó minőségű. Férfi nevet kapott nem véletlenül, hiszen öntermékeny és ilyenkor férfi neveket adnak az öntermékeny fajtáknak. Ezekhez nem szükséges pollenadó, sőt ezek kitűnő pollenadói az egyéb fajtáknak, valamint a velük egy időben virágzó más cseresznyefajtáknak.

Tanár úr említett egy nagy kombinációt ezen a bírálaton: a Ritát, Sándort és Bigarobürlát, tehát ha ezt a hármat együtt telepítjük, még a cseresznyelégy ellen sem kell permetezni, olyan korán leszedhető. A Rita a legkorábban érő - május 20 -, a Bigalobürla a már ismert régóta termesztett június elején érik és a Vera önmeddő fajta -ez a három egymást kitűnően termékenyíti. Ehhez jön a Sándor, mint egy korán virágzó, korán érő öntermékeny fajtajelölt, amely ezeket a fajtákat is termékenyíti. A két férfinevűt ezután hozzák nagyobb arányban forgalomban, de a Vera és a Rita is kapható. Mindegyik fajta, illetve fajtajelölt szabadalmaztatott, így bizonyos fokú szabadalmi oltalmat is élveznek nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén, sőt Dél-Amerikában vagy Ausztráliában is szabadalmaztatták ezeket a fajtákat.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer