spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Élelmiszeripar arrow A kávéval konkurálna egy új magyar találmány

A kávéval konkurálna egy új magyar találmány Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. március 08. szerda 18:51

Szőlőmagokból és gyümölcshéjakból készült termékével kíván betörni a hazai kávépiacra Szabó László, az úgynevezett gyümölcspresszó megálmodója. Az új termékre már a Sara Lee, Magyarország piacvezető kávéforgalmazó vállalata is felfigyelt.





 

Saját szabadalmával, az úgynevezett gyümölcspresszóval próbálkozik a hazai kávépiacon a 44 esztendős Szabó László. Az egykori matematika-fizika tanár nem kis fába vágta fejszéjét, lévén találmányának nem a kávészemek, hanem a szőlőmagok adják az alapját.

"Hagyományos kávéfőzővel, forró vízzel elkészítve olyan főzetet kapunk a magokból, amely eddig nem hasznosított hatóanyagokat is tartalmaz. Az eredmény egy mélybíbor színű frissítő ital" - mondta el lapunk megkeresésére Szabó László.

A gyümölcspresszó megálmodója szinte véletlenül fedezte fel ezt a különlegességet. A kilencvenes évek végén szőlőmagból készült olajjal szeretett volna kereskedni, a több száz kilogramm magot azonban egyetlen üzemben sem sajtolták le, mondván, a durva szemcsék tönkreteszik a gépeket. Pedig a szőlőmagból készült olaj nem lett volna rossz üzlet: egyes országokban literenként 20 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek érte.

"Elkeseredésemben elkezdtem kísérletezni" - meséli Szabó László. - "Megnéztem, kávéfőzővel is kinyerhető-e olaj a magokból. Kiderült, lefőzéssel értékes italt kapunk. Később napon szárított gyümölcshéjakat is hozzákevertem. Ez nem csak az íz miatt lényeges, a gyümölcsök héjai és magvai ugyanis számos vitamint tartalmaznak. Ez a kávészemekről már nem mondható el.

Szabó László szerint erre a különbségre építve lehet felfuttatni a terméket. Míg a feketekávé az égetett anyagok miatt korántsem nevezhető egészségesnek, addig a gyümölcspresszó kifejezetten ajánlható szív- és érrendszeri, valamint magas vérnyomástól szenvedő betegeknek. Mivel koffeint sem tartalmaz, terhes nők és gyermekek is fogyaszthatják.

Az új termékre a Sara Lee, Magyarország piacvezető kávéforgalmazó vállalata is felfigyelt. A cég már tárgyal a feltalálóval, de még nem döntött a forgalmazásról. A megállapodás létrejöttét megnehezítheti, hogy Szabó Lászlóék nyíltan hirdetik a feketekávé rákkeltő hatását, szembeállítva azt a kifejezetten egészségesnek nevezett termékükkel. A gyümölcspresszó elterjedése azonban elvileg jó üzletet ígér a forgalmazók számára:

"Egyre többen gondolják meg, mit isznak, nő az egészséges életmódot követők száma. A gyümölcspresszó fogyasztásával ráadásul a kávézás hangulatáról sem kell lemondani" - véli Szabó László.

Az új terméket egyébként már most is kapható drogériákban, nagykereskedelmi áruházakban és egyes kávézókban. Sőt, márciustól egy nemzetközi hipermarket-lánc polcairól is elérhető lesz, s már a jelentősebb nemzetközi és hazai szállodaláncok is a jelentkezők között vannak.

A gyümölcspresszó egyébként már külföldre is eljutott: több tízezer adagot szállítottak belőle Kanadába, Szlovákiába és Romániába, de hamarosan Németországban is forgalomba kerül.

Forrás: MFOR.HU

 

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer