spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow A húsos som kitűnĹ‘ C-vitamin forrás

A húsos som kitűnő C-vitamin forrás Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. március 08. szerda 18:55

A som iránt nincs igazán nagy érdeklődés, még a szállítói jegyzékre sem igyekezték felvenni, magyarul az országba nem hoztak be termesztésre alkalmas nagy bogyójú somot. De ha valaki átmegy Szlovákiába, vagy Ausztriába, akkor különösebb gond nélkül megvásárolhatja. Ez a leggyorsabb út.





 

Elvileg saját célra be lehet hozni, ha viszont értékesíteni szeretnénk, akkor mindenképpen szállítói jegyzékbe kell venni, és ez nyilván költség, mert hiába vagyunk uniós ország, ezért van a nemzeti lista. Ami nem szerepel a nemzeti listán, vagy nincs bejelentve, akkor joga és kötelessége a vásárlónak a forgalomba hozatal előtt a szállítói jegyzékre vetetni. De jelen pillanatban ilyen igény nincs, hogy a nagy gyümölcsű somokat - akár a gyümölcsök között ezt a szót - megtalálhassuk a listán. A som legfeljebb úgy szerepel, hogy húsos som – fajtanév nélkül, mint dísznövény, mint erdei növény, vagy mint vadnövény. Schmidt Gábor professzornak van egy sárga gyümölcsű som fajtája, ami dísznövénynek számít. A növényvilág igen változatos és az albínókat, tehát a fehér gyümölcshéjú fajtákat, vagy változatokat vegetatív módon fenn lehet tartani. Vannak fehér húsú cseresznyék, fehér héjú szilvák, vagy kénsárga őszibarack nektarinok. Ezek természetesen ritkán előforduló albinok, amolyan szénhiányos növények. Ezeket botanikailag leírják és ha a populációba bekerül, akkor előbb-utóbb felfigyelnek rá, de aztán el is tűnnek, mert ezeknek a vitalitása viszonylag gyenge.

A húsos som 2,5 - 4 méteresre nő meg: 4-10 cm-es levelei fényes zöldek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek. 10-20 apró sárga virágból álló virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak. Gyümölcse szeptemberben érik, többnyire piros, tojásdad alakú. Fényt kedvelő, a szárazságot jól tűri. A laza, meleg talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője. Igen korai virágzásáért, valamint jó várostűrése miatt parkokban is szívesen ültetik. Magányosan, csoportosan alkalmazzuk, de szép, virágos nyírott sövény is nevelhető belőle. Madárvédő cserje. A húsos som vad erdei gyümölcsfaj, amely régóta fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrot, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. A gyümölcs túlérve nyersen is fogyasztható, de lekvár, kompót, szörp, gyümölcsíz, bor, pálinka is főzhető belőle. Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer