spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow EU arrow A hatodik helyen állunk az uniós támogatások felhasználásában

A hatodik helyen állunk az uniós támogatások felhasználásában Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. április 04. kedd 19:27

Egy európai bizottsági kimutatás szerint Magyarország a 2004 óta rendelkezésre álló alapok 22,5 százalékát vette fel eddig, ami átlagos helyezés az újak közt. A többit 2008-ig kellene elkölteni.





 

Az Európai Bizottság belső munkaanyaga pontos, táblázatszerű kimutatást tartalmaz arról, hogy az egyes tagállamok az elmúlt pénzügyi időszakban mennyi pénzt vettek fel a legfontosabb uniós támogatási alapból, a szegényebb régiók felzárkózását segítő ún. strukturális alapból.

Az Index birtokába került, március 3-i keltezésű dokumentum szerint Magyarország a 2004 és 2006 között a számára félretett pénz 22,5 százalékát vette fel. Ebből 10 százalék a 2004-es előleg, a többi 2005, idén még nem sikerült felvenni semmit. Ez átlagos teljesítmény, a hatodik helyen állunk az új tagállamok közt. Lettországgal viszont egyedül vagyunk abban, hogy idén még nem sikerült felvenni pénzt. Legjobban Szlovénia és Észtország állnak a kifizetésekkel, de nem sokkal jobbak ők se: 28,8 százalék mindkét ország esetén. Utánuk Lettország, Szlovákia, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Málta, Csehország és Ciprus következik.

Szokatlan, de logikus, hogy a munkaanyag teljesen külön kezeli az újakat és a régieket. Méghozzá azért, mert a pénzügyi időszak számunkra 2004-gyel kezdődött, míg a régiek számára 2000-rel, vagyis nekik több idejük volt nekiállni a költekezésnek. Közülük Írország áll a legjobban, majdnem 75 százalékos kifizetéssel. Érdekes, hogy a legrosszabbul nem csak a görögök állnak (szokásos), de a luxemburgiak és a hollandok is, valamennyien 50 százalék alatt.

Vitatható, hogy az új tagállamok teljesítménye mennyire jó a pénzfelhasználásban. Egyrészt igen hasonlóak a mutatóik, tehát úgy tűnik, hogy hasonlóak a problémáik, és nem arról van szó, hogy egyesek bénák. A Bizottság lépten-nyomon hangoztatja azt is, hogy semmivel sem rosszabbak a régieknél. Viszont a huszonegynéhány százalék mégiscsak elég alacsony, tekintve, hogy ezeket a pénzeket csak 2008-ig lehet felvenni. Ráadásul az összértéknek majdnem a fele a 2004-es előleg volt.

Az Európai Bizottság 401,27 millió eurót fizetett ki Magyarországnak tavaly összesen (nem csak a strukturális alapokból). 2004-es árakon összesen 3,2 milliárd euró jár tagságunk első három évében felzárkóztatásra.

Forrás: index.hu

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer