spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Árutermelés csak tárgyi feltételekkel lehetséges

Árutermelés csak tárgyi feltételekkel lehetséges Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. április 23. vasárnap 09:26

Mohácsi Mátyást születésének 125-ik évfordulóját köszöntötték Békéscsabán. A békéscsabaiak őrzik szülöttüknek, Mohácsi Mátyásnak az emlékét. Mérhetetlen sok tanulsága van ennek a hatalmas életműnek, amit Mohácsi Mátyás alkotott, amit talán nem is mindnyájan tudunk eléggé, és főleg nem tudunk értékelni.





 

Egy ilyen emlékezés arra jó, hogy számba vegyük azt a közel száz esztendőt, amíg élt. Lényegében a modern kertészkedésünk Encz Ferenccel kezdődött az 1848-49-es Szabadságharc utáni időkben, amikor szintén mély gödörben volt az ország, és lelkileg is lesújtott állapotban az ágazatok mindegyike. Encz Ferenc vezetésével bontakozott ki a kertészettudomány és ez az I világháborúig tartott. Ennek az Encz Ferenccel és Angyal Dezsővel fémjelzett korszaknak a tanítványa volt Mohácsi Mátyás, aki sok-sok évet töltött külföldön. Egész életét onnantól fogva a kertészet fejlesztésének a szolgálatába állította. Az egyik jelentős tette a Kertészeti Tanintézet egyetemi színvonalra való emelése, hogy elégséges társadalmi megbecsülése legyen a kertészeti ágazatoknak. Óriásit alkotott, mert lényegében a háború végére egyetemi szintű felsőoktatás született és az az ország, amelyik gyakorlatilag a Trianoni békeszerződés következtében elvesztette jelentős részét, nemhogy önellátó lett, hanem exportáló országgá vált. Új termőtájak születtek Zalában, Szabolcsban, az Alföldön. Ez annak a gárdának a közreműködésével történt, amelyet Mohácsi Mátyás vezetett, nevelt, tanított és irányított és lényegében megteremtette az alapot arra, hogy a harmadik generáció újra lendületet kapjon és a második Ötéves tervnek nevezett időszakban százezer hektáros gyümölcs-, szőlőtelepítések történhettek.

Álma volt Kert-Magyarország megteremtése. Azok a problémák, amelyeket Mohácsi Mátyás látott - Trianon után a húszas évek elején - valamilyen módon ismétlődnek és ma is aktuálisak. Ahhoz, hogy a fizetési mérleg egyensúlyba kerüljön, exportra van szükség. ahhoz, hogy elégséges export legyen, annak tárgyi és személyi feltételei vannak. Ez volt Mohácsi alapvető koncepciója, amit Amerikából hozott: árutermelő, gépesített, jó technológiájú ültetvényekre van szükség, amelyek piaci árut termelnek, olyan csomagolásban, amelyet el lehet adni.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer