spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Helyi arrow Pálinkakirály birodalmában

Pálinkakirály birodalmában Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. április 23. vasárnap 09:35

Immár hetedik alkalommal léphettek be tegnap a hódolók „Pálinkakirály” birodalmának a kapuján, a gyulai vár tőszomszédságában. Több látogató véleménye szerint egyértelműen a kiállítás emelkedett ki a pénteki nyitónap programjai közül a Lovász Sándor által szervezett gyulai, kisüsti pálinkák fesztiválján.





 

A sátor bejáratánál mindjárt a szépen csengő Újszilvás büszkeségei keltik fel a látogató érdeklődését. A pult mögött álló Bolyhosék családi vállalkozása már a futball-világbajnokságra készül: van ugyanis labda formára alakított üvegcséjük, de talán a Mozart-emlékévre gondolva akad hegedű is.

Lamuth Jakab Siklósról kóser pálinkát kínál. Az üvegen ott az amszterdami zsidó felügyelet pecsétje.

— Van egy zsidó ember, aki állandó felügyeletet tart a készítés közben — avat be a kóser pálinka titkába, majd bemutatja a cherryt, amit úgy készítenek, hogy a ledarált gyümölcsre meggypálinkát öntenek.

Pár pavilonnal arrébb egy csokiszökőkút csalogatja elő a német turisták kezéből a „fotóapparátot”.

— A bonbonokban 80 százalékos naményi pálinka van, de magának az édességnek összesen csak 5 százalékos az alkoholtartalma. A szilvához ét-, az eperhez tejcsokoládé dukál — tájékoztat Vágási János és Nagy Attila. A páros elmondta, az Operabálon is kapós volt a termék. Egyetértettek abban, hogy itthon a gyulai a legnagyobb fesztivál, amin bemutatják a bonbonokat.

Gaidos Pavel az egyetlen kiállító Románia területéről. Zilahi cujkája — amit azért odaát a falusi nyelvhasználat pálinkának hív — az egyik legnépszerűbbnek számít hazájában. Bukarestben minden nagykövetségnek ő szállít, de fontosnak tartja, hogy nálunk is megismerjék italát.

Aligha kell bemutatni viszont a nagyközönségnek Békési és Fia Bt. pálinkáit: standjukon huszonötféléből lehet kóstolni. Meglepő újdonságnak számít a kökényből, cigánymeggyből, somból készült hungarikum, de gesztenyéből csak ők készítenek pálinkát az egész országban. Nyakolaj néven pedig a disznótorok rajongóinak készítettek nyakba akasztható, kis kiszerelésű pálinkát.

— Mi nemcsak kínáljuk a Békési-féle pálinkát, hanem el is tudjuk mondani, mi a különbség közte és a gyümölcspárlat között — hangsúlyozta Jalecz Lajos, a gyulai Kisködmön étterem vezetője. A különleges, mélyen a magyar gasztronómiai hagyományokra épülő ételek mellett igyekeznek megismertetni a vendégekkel az igazi pálinka jótékony hatását is.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer