spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Innovatív magyar fiatal gazdálkodók

Innovatív magyar fiatal gazdálkodók Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 03. csütörtök 12:50

A tervek szerint Magyarország adhat otthont már a közeljövőben a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa (CEJA) első regionális keretek között működő szervezeti egységének, a Közép-európai Fiatal Gazdaközpontnak - tájékoztatta az újságírókat Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.





Az agrárkormányzat a központ működéséhez erre az évre mintegy 18 millió forintos támogatást ad.

A miniszter mindezt annak kapcsán közölte, hogy csütörtökön a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a szervezők bejelentették: a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége meghirdeti a 2007 Innovatív Magyar Fiatal Gazdája elnevezésű versenyt. A versenyre 40 év alatti gazdálkodók jelentkezhetnek, akik már legalább három éve működnek az agráriumban.

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnöke elmondta: a Közép-európai Fiatal Gazdaközpont célja, hogy a régióban tevékenykedő fiatal gazdáknak támogatást adjon tevékenységük minél hatékonyabbá tételéhez.

A miniszter az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a mezőgazdaságban sem költenek többet innovációra, mint a nemzetgazdaság egészében. Ez jelenleg a GDP mintegy 0,4 százalékát teszi ki éves szinten.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a fiatal gazdálkodók az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program keretében 40 ezer euró, azaz mintegy 10 millió forintos támogatást kaphatnak, amikor tevékenységüket elkezdik. Emellett a 40 év alatti gazdák minden támogatás igénybevételekor 10 százalékos többlettámogatásban részesülnek.

Gráf József jelezte azt is, hogy napirenden van a mezőgazdaságban a generációváltás, amit a rövidesen beinduló korai nyugdíjazási program is elősegít majd.

Ugyanakkor azt az összeget, amit az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervben e célra rendelkezésre áll, azaz a hét év alatt elkölthető mintegy 1.300 milliárd forint 0,5-0,6 százalékát Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke kevesellte.

A mezőgazdasági bizottság elnöke sérelmezte azt is, hogy a kutatás-fejlesztést szolgáló állami mezőgazdasági intézetek jó részét privatizálni szeretné az agrárkormányzat. Gráf József e felvetésre közölte, hogy a kutatóintézetek eladását leállították, és azok az egyetemi tudásközpontokhoz kapcsoltan állami tulajdonban maradnak.

Mikula Lajos az MTI kérdésére közölte: azok a fiatal gazdálkodók, akik az idei innovációs versenyen indulni kívánnak, pályázatukat május 31-ig adhatják be.

 

Forrás: AgroLine

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer