spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow CseppekbĹ‘l gyümölcsök

Cseppekből gyümölcsök Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 03. csütörtök 13:20

Sokáig azt hittem, hogy az ismerős fiatal gazda zalai, hiszen a megyei szakmai tanácskozásokon csaknem mindig ott ül. Amikor megjegyzem, Birkás István oszkói gazdálkodó elmosolyodik. Birkásék 1990-től pálinkafőzéssel is foglalkoznak. A család bekapcsolódott a LEADER-programba, s pályázati pénzből korszerűsítették a pálinkafőzőt, sőt tárolót is építenek.





- Zalából, Gősfáról nősültem, de családi birtokunk a megyehatáron túl, Vasban fekszik. Mivel szakmai tanácskozásokat inkább Zalában szerveznek, eljárok rájuk - mondja Birkás István. Elkel minden friss információ, hiszen az idei tavasz feladta a leckét a földből élőknek. A búzatáblák lisztharmatosak, védekezni kell ellene, gyomirtásra is szükség van. A szokásosnál több figyelmet igényel az idén a növényvédelem, mert az enyhe télben minden károsító kiválóan áttelelt. A gyümölcsösben három-négy permetezéssel többet kell bekalkulálni a költségekbe. A hatszáz hektáros családi birtokon gabonaféléket és repcét termelnek, s a dimbes-dombos vidék hagyományaihoz igazodva gyümölccsel foglalkoznak. Tizennégy hektáron díszlik az ültetvény: hat hektár a kajszi, nyolc pedig a körte.

- Az idei tavasz álmatlan éjszakákat okozott, mert a virágzó fákat belepte a hó, mínusz egy-két fokos fagy is volt. Gondolkodtam, elindítsam-e a fagyvédelmi öntözőrendszert, aztán úgy mérlegeltem, mégse teszem, mert többet árthat, mint amennyit használ. De lehet, hogy rosszul tettem; általában az első gondolat a jó. Az egész gyümölcsöst csepegtető öntözéssel láttuk el, és fagyvédelemre is berendezkedtünk. A kajszis kései fajtákból áll (Gönczi, Bergeron), a körtésben pedig Vilmos, Conference és Klapp kedveltje kapott helyet. Az ültetvény támrendszeres, egy része törpe alanyra, zöme pedig vadalanyra oltott. Úgy alakítottuk ki a körtést, hogy ne kelljen létrázni az ápoláskor és a szedéskor. Sűrített az állomány, az osztrákoknál látott minta alapján. Nagyon fontos ápolási mozzanat a nyári zöldmetszés.

Birkásék 1990-től pálinkafőzéssel is foglalkoznak. A család bekapcsolódott a LEADER-programba, s pályázati pénzből korszerűsítették a pálinkafőzőt, sőt tárolót is építenek. A főzdében azért láttak fantáziát, mert a bérfőzés napi bevételt hoz, ami nagy segítség a gazdálkodás fenntartásához. A hazai piacot célozták meg, de minden reményük megvan arra, hogy Ausztriába, Németországba és Olaszországba is eljussanak a Vasi-hegyhát gyümölcspálinkái.

 

Forrás: Szabad Föld

 

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer