spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Változik a mezĹ‘gazdaság támogatása - Csak kissé nĹ‘nek az élelmiszerárak?

Változik a mezőgazdaság támogatása - Csak kissé nőnek az élelmiszerárak? Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 03. csütörtök 13:29

Az agrártárca vezetője szerint inkább lassabban, de eredményesen kell kifizetni a mezőgazdasági támogatásokat, különben jelentős lehet az utólagos uniós pénzelvonás.

Gráf József miniszter abból az alkalomból vitatkozott a Magyar Rádió reggeli műsorában Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével, hogy egy hét múlva megszűnik a nemzeti forrásból adható, az uniónak bejelentett közvetlen agrártámogatás. Nemzeti forrásból és az Európai Unió hozzájárulásával ugyanis csak az uniós csatlakozás után három évig lehet agrártámogatást adni.

Gráf József elmondta: néhány szomszédos országtól jelentős összegeket vontak el, mert több mint 60 százalékos hibával fizették ki a támogatásokat, a magyaroknak viszont semmit nem kell visszafizetniük.

A Magosz elnöke úgy véli: 30-50 milliárd forintos kiesést jelenthet majd a gazdáknak a nemzeti forrásból adható agrártámogatás megszűnése.

A Magosz elnöke komoly gondnak nevezte, hogy nem fogadták még el azokat ajogszabályokat, amelyek a kieső forrásokat pótolnák. Az idei költségvetés is mutatja, hogy 2007-ben nem áll elegendő összeg rendelkezésre – tette hozzá Jakab István.

Az agrárminiszter viszont kijelentette: már több jogszabályt elfogadtak, például az új agrár-kárenyhítési rendszerről, az állati hulladékártalmatlanításról, birtokegyesítési célú termőföldvásárlásról, és várhatóan a héten bólint rá az unió a mezőgazdasági őstermelői adókedvezményre, a gázolaj jövedékadó visszatérítésre és az egyes mezőgazdasági beruházásokra igénybe vehető támogatásokra.

Gráf József ugyanakkor elismerte, hogy van két-három olyan terület, amivel tényleg gond van, például ezek az állatjóléti támogatásoknál.

Jakab István nehezményezte, hogy miközben Magyarország versenytársai már elfogadták a baromfi- és sertéstámogatásokat, hazánkban még a megoldáson gondolkodnak.

Csak némileg nőnek az élelmiszerárak a támogatások változása miatt?

Bár az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek jóval az infláció feletti mértékben drágultak, a gazdaságkutató szerint az agrártámogatások változása ugyanakkor csak kis mértékben hathat az élelmiszerárak emelkedésére.

Egyrészt ugyanis a termelői árak drágulása legfeljebb a feldolgozást nem igénylő termékeknél, így például a gyümölcsöknél vagy a burgonyánál gyűrűzhet be a fogyasztói árakba. Más részről pedig a piaci verseny és az import szab gátat a drágításnak – mondta Vanicsek Mária, a GKI kutatásvezetője.

Vanicsek Mária szerint a gazdáknak nem lesz lehetőségük jelentős termelői áremelésre, így ilyen hatás várhatóan az élelmiszerárakban sem jelentkezik. A mezőgazdasági ágazatok számára a versenyben maradáshoz az egyetlen kiút a hatékonyság növelése.

Tovább csökken majd az állatállomány

A gazdák szerint szinte biztos, hogy az állatállomány további csökkenését okozza majd az új támogatási rendszer.

Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke szerint ennek oka az, hogy míg korábban az állatok száma alapján adták a támogatást, az új támogatások ettől függetlenek lesznek. Így azok, akik 2006-ban jogosultak voltak, 2013-ig biztosan megkapják a támogatást. A szakember szerint nagy valószínűséggel nagyon sokan abba fogják hagyni a termelést, mert attól függetlenül meg fogja kapni a támogatást, hogy van állata vagy nincs állata.

A birkatenyésztéssel foglalkozó gazdálkodó szerint a magyarországi árakra ez valószínűleg nem lesz hatással. A támogatásban érintett juh- és borjú nagy részét ugyanis az Európai Unióban értékesítik.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2021 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer