spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow A zöldség-gyümölcs ágazat az agrárdinamizmus alapja

A zöldség-gyümölcs ágazat az agrárdinamizmus alapja Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 17. csütörtök 15:25

"Méltatlanul keveset beszélnek ma Magyarországon arról az ágazatról, amely a dinamizmus egyik alapágazatává kell váljon, ez pedig a zöldség-gyümölcs ágazat" – jelentette ki Mórahalmon az agrárminiszter.





Gráf József hangsúlyozta: ez az ágazat a termelési nagyságát tekintve már ma az első az export tekintetében, és ez az az ágazat, amely a vidéknek igazán nagy fellendülést adhat a következő időszakban. "Általában a gabonatermesztésről és az állattenyésztésről van szó, de rá kell ébredni, hogy korlátozottak a lehetőségek. A gabonatermesztésben is kezdik elérni azt a szintet, amikor nem továbblépni kell, hanem az elért eredményeket megőrizni" – mondta Gráf József.

Az elmúlt időszakban csaknem száz TÉSZ alakult, de csak 62-64 működik közülük. A miniszter úgy vélte, ez nem feltétlen rossz, hiszen nagyobb erőt csak úgy képviselhetnek a termelők, ha egységesítik erejüket. Egy csoportba tömörülnek, közösen és együtt érvényesítik érdekeiket. Tegnap a miniszter új hűtőházat is avatott Mórakerten. A Mórakert Szövetkezet tulajdonában lévő Post Harvest Centrum Kft. 2006 áprilisában kezdte meg 4550 négyzetméter alapterületű korszerű zöldség- és gyümölcsfeldolgozást lehetővé tevő hűtőház építését. A beruházás első ütemének főösszege 365,8 millió forint, amelynek negyven százalékát AVOP-forrásból fedezték. A Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 1995-ben ötvenkét mórahalmi termelővel alakult és vált 2002-ben az országban elsőként elismert zöldség-gyümölcs termelő, értékesítő szervezetté.

 

Forrás: Magyar Hírlap

 

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer