spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow MegmenthetĹ‘k a régi almafajták!

Megmenthetők a régi almafajták! Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 17. csütörtök 15:27

Manapság nagy a választék a zöldséges standokon; egzotikus, korábban még csak nem is hallott zöldségek- gyümölcsök közül válogathatunk. Vannak azonban, akik e téren is a jól megszokott ízekhez ragaszkodnak. A régi almafajták megőrzéséhez Bozsik gazda adott tanácsokat.





A művelethez elsősorban alany csemeték kellenek, amelyekbe bele tudjuk szemezni a nemes fajtát, vagyis azt, amelyeket meg akarunk menteni – kezdett bele a részletes magyarázatba Bozsik József. Alanycsemetét úgy is kaphatunk, hogy idáig tárolt almák gyümölcseiben lévő magvakat, kicsíráztatjuk, és elvetjük. Igaz, ekkor olyan erős alanyt kapunk, amelynek a növekedése erélye a vad almával vetekszik. Természetesen faiskolákban is érdeklődhetünk, Magyarországon egy angliai kutatóintézet példányai terjedtek el, így az M4-es, az M9-es, az M26-os, vagy éppen az MM 106-os – teszi hozzá Bozsik gazda. Persze újabb fajták mindig felbukkannak, kaphatók már orosz, cseh, német, holland almafajták is.

Amennyiben a hallgatók idén elvetik a kívánt fajta magját, jövő augusztusban már szemezhető csemetéik lesznek. A megmenteni kívánt nemes alma fajtát ekkor kell majd beleszemezni az alanyokba. Ehhez az kell, hogy legalább 50-60 cm hosszú ceruza vastagságú hajtásokat neveljen a fa. A fát érdemes öntözni, tápsókkal ellátni, hogy szépen fejlődjenek a hajtások. Fontos tudnivaló, hogy a szemzéshez komoly szakértelem, és gyakorlat szükséges. Legjobb, ha a faiskolákban dolgozó kertészekhez fordulunk, ők professzionális módon értik a szemzés munkáját.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer