spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Nyolc forintról vitáznak a borászok

Nyolc forintról vitáznak a borászok Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. november 17. szombat 17:33

A borász szakma és az agrártárca megállapodása értelmében literenként nyolc forint jut bormarketingre és ellenőrzésre. A pénz hatvan százalékát egy héttagú testület költheti el, amelynek hat tagját a borász szakma delegálhatja. Pontosabban a Magyar Bormarketing Kht.





 

Több borász amiatt aggódik, hogy a kht. által jelölt személyek között csak borászok lesznek, marketinges és pénzügyi szakemberek nem. A cégben tulajdonos Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja szerint nem kell ettől félni.

Az értékesített borok után literenként 8 forintot kell fizetniük a borászoknak. Ebből az összegből 40 százalék a szakigazgatási hivatalnak megy ellenőrzésre, a maradék 60 százalék – tehát literenként 4,8 forint – a borászati marketing céljait szolgálja. Utóbbi egy részét az agrárminiszter egy héttagú bizottság javaslata alapján osztja szét; a testületbe hat tagot a Magyar Bormarketing (MB) Kht. javaslata alapján nevez ki a miniszter.

Ne borászok döntsenek más borászokról

A borászok egy része attól tart, az MB Kht. csak saját soraiból csak borászokat delegál ebbe a testületbe, ami többek szerint nem lenne teljes mértékben etikus. Mivel ez marketingkeret, marketinges szakembereknek kell itt ülniük, nem borászoknak. Csakhogy a dolog elindult abba az irányba, hogy a Magyar Bormarketing Kht.-sok egy része tagjai közül akar embereket delegálni ebbe a bizottságba, mondja Rigler Zsolt, a soproni Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője.

Rigler szerint összeférhetetlen, hogy magyarországi borvidéki emberek és borászok döntsenek más borvidékek marketingjéről. "Nem attól félek, hogy Sopron nem kap pénzt, de más borvidéki embereknek miért adnánk ki a receptúráinket, szakmai tudásukat?" – fogalmazott a soproni borász, hozzátéve: ha egy soproni ember ülne ott, azt sem tartaná etikusnak más borvidékekkel szemben.

Forrás: Index

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer