spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Naponta egy alma

Naponta egy alma Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. november 09. péntek 17:42

Egyik legősibb gyümölcsünk az alma. Ugyanakkor a világpiac egyik vezető gyümölcse is a banán és a citromfélék mellett. Gyógyhatásainak ismerete a görögöktől származik: ők érelmeszesedés, ízületi gyulladás, szívbetegségek, köszvény, menstruációs zavarok, illetve aranyér ellen javallották. Az almahéjtea fogyasztása a bél- és gyomorpanaszokat enyhíti.





A népi gyógyászat szerint az almafa gyökere jó a malária és a cukorbaj ellen. A gyümölcs reszeléke a hasmenés, a vérhas és a tífusz elleni küzdelemben jótékony. Ha napi másfél kilogramm almát fogyasztunk három napon át, javulhat emlékezőképességünk. Emellett szabályozza a máj és a vese működését, hatásos a köszvény, az elhájasodás, a húgyutak fertőzései ellen. Az almában fontos vitaminokat találunk (A-, B1­, a B2- és a C-vitamin). Ásványi anyagai közül kiemelkedik a kálium és a kalcium. Az orvosok szerint legfontosabb vegyülete a pektin, egy nagy molekulájú szénhidrát, amely korlátozza a káros koleszterin felszívódását, tehát méregtelenít. Ez a rostanyagok egyik fő erénye, nem véletlenül állítja az angol közmondás: „Naponta egy alma az orvost távol tartja”. Az almamagban található B17-vitamin csökkenti a rákbetegségre való hajlamot – de ezzel óvatosan bánjunk, mert a mag mérgező ciánvegyületet is tartalmaz! Az alma és petrezselyem keveréke ránctalanít, tanítja a népi bölcsesség. Az almaecet és az almabor szintén ősrégi népi gyógykészítmény. Az almaecetes öblögetés elpusztítja a torokban megtelepedett baktériumokat, rendszeres – kismértékű – fogyasztása pedig elhízás ellen javasolt.
A faiskolai szezon beköszöntött, így ha almát szeretnénk termeszteni, akkor érdemes néhány érdekes fajtát nagyító alá vennünk a Nemzeti Fajtajegyzék alapján. Az árufajták között szerepel a francia Florina fajta, amely a varasodásnak ellenáll, de lisztharmatra közepesen fogékony. Szeptember második felében szedhető, februárig eltartható, bíborpiros fedőszínű, szilárd húsú, édes-savanykás, jóízű. Szakértők szerint ez a világ első rezisztens almája. A Freedom is ellenáll a varasodásnak, gyümölcse sárga alapszínű, de piros csíkozású. Tetszetős őszi gyümölcs, kissé fogékony a lisztharmatra. Szeptember közepén érik, és csupán átmenetileg tárolható. A Prima volt a hazánkban megjelent első varasodás-ellenálló fajta. Jonatán-szerű külsejű, savanykás ízű fajta, amely szeptemberben szedhető. Bőtermő, de gyümölcsei csak néhány hétig tárolhatóak. Kovács Sándor, a Kertészeti Egyetem néhai professzora egy sor Jonatán típusú, ám a lisztharmatra kevésbé fogékony almát nemesített. Ezek tetszetős színűek, piacosak és jóízűek. Ide tartozik a Jonager, a Kovelit, a Kovauguszt, a Kovmulti, a Kovsztár és a Nyári zamatos.

Bozsik József

Forrás: Szabad Föld


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer