spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Élelmiszeripar arrow A biotermékekben is vannak adalékanyagok

A biotermékekben is vannak adalékanyagok Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 04. vasárnap 12:50
Ízfokozók, aroma- és állományjavítók, módosított keményítők, színezékek színezik, édesítik ételeinket, no meg keserítik életünket, ha arra gondolunk, hogy az egészségre káros vegyi anyagok 70 százaléka élelmiszerrel kerül szervezetünkbe.




Nem véletlen, hogy az Európai Unióban napirenden van a vérből kimutatható vegyi anyagok vizsgálata. De bizonyítható-e minden adalékról, hogy káros, és ha nem káros, akkor fogyasztható az élelmiszer, ha pedig fogyasztható, akkor egészséges is?

Kérdések, amelyekre a gyanútlan vásárló választ keres, megpróbál eligazodni a botrányoktól sem mentes élelmiszerpiacon, talán igyekszik helyesen is táplálkozni és arra gondol, ha fogyasztóként ő tartja el a szinte átláthatatlan élelmiszerpiacot, hát hadd fogyaszthassa el jóízűen az ebédjét.


A csütörtök esti Háttér vendége volt Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója és dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kht. ügyvezetője.


- Az európai uniós gyorsriasztó rendszeren keresztül érkezett-e hír valamilyen élelmiszerszennyezésről ma vagy az elmúlt napokban?


- Az Unió gyorsriasztási rendszerének magyarországi központja a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalban van. Ez a rendszer arra szolgál, hogy az egész Unióban bármilyen felfedezett szabálytalanságot, veszélyes élelmiszert rögtön tudtára adják a többi tagországnak is. Meg kell, mondjam, hogy gyakran kapunk ilyen jelentéseket, évente több mint 3 ezret. Ezek nem mind egyforma súlyúak, a nagyobb jelentőségű eseményeket mindig közreadjuk – mondta Szabó Mária.


- Biobotrányról nemigen lehet hallani.


- Valóban így van, a biotermékek kevésbé érintettek az ilyen botrányokban, vagy nem is tudunk szinte ilyenekről. Elég szigorú ellenőrzési rendszert működtetünk, amely garanciát jelent az egész környezetével együtt, hogy a biotermék előállítói nem nagyon fognak eltérni az előírásoktól. Nálunk nem is szabad használni azokat az anyagokat, amelyek később problémát okozhatnak – mondta Roszik Péter.


- Folyamatos az adalékanyagok vizsgálata az Európai Unióban is.


- Ezek az anyagok a világon a leginkább kivizsgált anyagok közé tartoznak. Csak akkor engedhető a használatuk, ha ezek teljesen ártalmatlanok a felhasznált mennyiségben. Sőt, annak a mennyiségnek, amely teljesen ártalmatlan a kísérletekben, csak a századrészét engedik használni. Mindenkinek arra kell törekednie általánosságban, hogy minél kisebb vegyianyag-terhelésnek tegye ki a szervezetét, hiszen többféle vegyi anyag hatása adódhat össze. És valóban kevésbé föltárt terület ezeknek az egymásra hatása, valamint a folyamatos, kis mennyiségben a szervezetbe kerülő vegyi anyagoknak a késői összesített hatása – mondta Szabó Mária.


- Amikor erről a témáról olvastam, kezembe került egy olyan írás, miszerint az uniós csatlakozás előtt a magyar előírások sokkal szigorúbbak voltak a hazai gyártókkal szemben, mert kevesebb adalékanyagot lehetett felhasználni.


- Régen sem voltak mások az előírások Magyarországon alapvetően – mondta Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségnek főtitkára.


- Hány adalékanyagot használnak a gyártók?

Folytatás: Magyar Rádió


 
< Előző




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer