spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow Újabb lehetĹ‘ségek gyümölcsösben

Újabb lehetőségek gyümölcsösben Nyomtatás
Írta: Geiger   
2009. április 27. hétfő 13:19

Ezúttal két olyan termékünkkel szeretnénk megismertetni az olvasót, melyek újdonságot jelentenek az Arysta Magyarország Kft. termékskáláján. Mint az a címben is olvasható a Difcor 250 EC és a Syllit 400 SC termékeink újabb lehetőséget kínálnak a gyümölcsösben. Az alábbiakban felhasználási engedélyeik részleteiről illetve a felhasználási technológiáról olvashatnak.

Difcor 250 EC
Ez év elejétől új termékkel bővült az Arysta Magyarország Kft. gombaölőszer kínálata. A belga Globachem NV által gyártott Difcor 250 EC (difenokonazol 250 g/l) jelenleg parallel import engedéllyel forgalmazható Magyarországon. Az önálló engedélyhez szükséges hazai biológiai vizsgálatok idén tavasszal kezdődnek.




Felhasználási technológia
Almában és körtében varasodás és lisztharmat ellen a kezeléseket az előrejelzésre alapozva, a növény pirosbimbós állapotától a gyümölcsök zöld dió nagyságáig terjedő időszakban kell végrehajtani, kontakt készítményekkel kombinálva (pl. Orthocid 80 WDG, Mycostar 500 SC stb.) tankkeverékben. Általában 4 alkalommal, a fertőzési veszélyhelyzettől függően, 8-14 naponként szükséges permetezni. A készítmény kuratív hatása a fertőzéstől számított 96 óra.

Őszibarackban tafrinás levélfodrosodás ellen, rügypattanás után a dodinos kezeléseket követően, virágzástól javasoljuk alkalmazását, kaptan hatóanyagú készítménnyel tankkombinációban. Általában 2-3 kezelés indokolt. Csapadékos időjárás esetén szükséges lehet a 7-9 napos permetezési forduló.
Forgalmazási kategória: III. (szabadforgalmú)


Syllit 400 SC


A gyümölcstermelők körében jól ismert Efuzin 500 SC termékünk (500 g/l dodin) az idén lesz utoljára forgalomban (a készlet erejéig). Felváltja az alacsonyabb dodin hatóanyag-tartalommal rendelkező Syllit 400 SC (400 g/l dodin) készítmény. A változtatás oka elsősorban az, hogy hazánkat és Szlovákiát kivéve egész Európában a 400 g/l hatóanyagtartalmú termék van forgalomban és az EU engedély is erre a termékre készül. Az engedélyezett dózisok közelebb állnak a gyakorlatban használt dózisokhoz, az őszibarack esetében pedig kifejezetten kedvezőbbé válik a hektárköltség.

Felhasználási technológia
Almatermésűekben varasodás ellen, a kezelést az egérfül és virágzás közötti időszakban javasoljuk elvégezni, két alkalommal. A kezeléseket ebben az időszakban hat-hét naponként kell ismételni. Lisztharmat ellen kombinációs partnerként az Oleo-Szulfur SC készítményt javasoljuk, mivel más mikronizált kén termékekkel a dodin hatóanyag nem keverhető. Amennyiben májusban megjelennek a varasodás tünetei a gyümölcsfák levelein és a dodin hatóanyag eradikatív hatását akarjuk kihasználni, akkor mindig egyedül, kombinációs partner nélkül, két permetezési forduló közé „ beszúrva” tegyük azt.

Őszibarackban tafrinás levélfodrosodás ellen a rezes lemosópermetezések után, a levélkezdemények megjelenésekor kell a védekezést elkezdeni a készítménnyel, majd egy hét múlva megismételni azt. Főleg hűvös időjárás esetén képes megbízhatóbb védelmet nyújtani a felszívódó készítményeknél. Önmagában, kombinációs partner nélkül használjuk.


Cseresznyében és meggyben a levélfoltosságot okozó kórokozók (Blumeriella, Cercospora) ellen a fertőzésveszély kialakulásakor, általában terméstisztulástól 10-14 naponkénti gyakorisággal permetezzünk, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása mellett. A korai lombhullás megakadályozása érdekében a védekezéseket gyümölcsszüret után is folytatni kell.
Forgalmazási katgória: II. (feltételes forgalmú)

Herpai Sándor
Arysta LifeScience Magyarország Kft.

 

Forrás: Agroinform

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer