spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Élelmiszeripar arrow Pénzt kellene tölteni a szalámi és kolbászgyárakba

Pénzt kellene tölteni a szalámi és kolbászgyárakba Nyomtatás
Írta: Geiger   
2009. május 02. szombat 13:36

A fizetésképtelenség fenyegeti a magyar élelmiszeripar egykori zászlóshajóját, a Gyulai Húskombinátot. A Herz szintén nagy bajban van. A baromfiipari, tejipari gondok után most a húsfeldolgozók kerültek alig megoldható problémák elé.

 

Forgóeszköz-hitel nélkül könnyen csődbe mehet a Gyulai Húskombinát, legalábbis számolnak a legrosszabb forgatókönyvvel - tájékoztatta a Népszabadságot Ruck János, a Békés megyei húsfeldolgozó vezérigazgatója. Így megszűnhet csaknem 150 éves gyulai húsipar, s ezzel együtt eltűnhet a piacról az eredetvédett gyulai kolbász, valamint a piacvezető gyulai májas.

Az alföldi városban súlyos szociális feszültségeket teremthet, ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv. A cég majdnem ötszáz alkalmazottjával a békési fürdőváros legnagyobb foglalkoztatója, valamint több száz termelő és beszállító megélhetését biztosítja a cég. A tavaly 8,5 milliárdos forgalom mellett több mint félmilliárdos veszteséget felhalmozó, és az idei évet is rosszul kezdő cég - 11-12 ezer tonnás termelésével - magyar kolbászgyártás közel 10 százalékát tudja a magáénak, míg a májas termékeknél 30 százalékos a hazai piaci részesedése.

A cég 1,8 milliárd forinttal tartozik a bankoknak, amelyek így a húskombinát minden ingatlanát jelzáloggal terhelték. Ez a cég vagyonához és az árbevételéhez képest még kezelhető nagyságrend, azonban napi likviditási gondokkal küzdenek az üzemben.

Pedig a válság ellenére jelentős kereslet mutatkozik a gyár termékei iránt. Rontja a helyzetet, hogy az elmaradt fejlesztések miatt az üzem technológiái elavultak, így drágábban termelni. Kísértetiesen hasonló helyzetben van a Herz. Az EU éppen most vette védelem alá a szalámiját, meg is élénkült a külföldi kereslet, de a cég pénz hiányában képtelen növelni termelését.

Nehéz helyzetbe került a honi élelmiszeripar egyik legrégebbi és legpatinásabb vállalata, a Herz Szalámigyár Zrt. Az elmúlt négy hónapban számottevően csökkent a termelés a társaság finanszírozási gondjai miatt. A vállalat teljes hitelállománya (az akvizíciós és a forgóeszközkölcsönök együtt) jelenleg mintegy négymilliárd forintra tehető. 130 ember munkája került veszélybe.
 
 
 
Forrás: Szabad Föld
 
 
 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer