spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Környezet arrow Biogáz veszélyes hulladékból

Biogáz veszélyes hulladékból Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 04. vasárnap 13:56
A sertéstelepeken keletkezett hígtrágya előírásszerű kezelése jelentős beruházásokat igényel. Ezek megtérülnek, ha biogázt fejlesztenek a hígtrágyából. Ilyen kísérleti program kezdődött a közelmúltban Szeged környékén.
Kovács Gergely, a régió több nagyvállalata által alapított Unicotec Kht. programigazgatója elmondta: maga az eljárás, hogy a hígtrágyából biogázt, annak elégetésével pedig energiát állítsanak elő, eddig is ismert volt. A szegedi egyetemen azonban kikísérleteztek egy új, speciális baktériumtörzset, amellyel a biogáz-előállításban négyszeres hozamfokozást lehet elérni.


A magyar tudomány és gazdaság kapcsolatában korábban rendszerint hiányzott az a folyamat, amely a kémcsőtől az ipari felhasználásig vezetett. Nem biztos ugyanis, hogy ami laboratóriumi méretekben működik, ipari nagyságrendben is ugyanazt a hatást fejti ki. Az új, hatékony baktériumtörzs nagyüzemi működését a Pigmark Kft. Szeged közeli telephelyén próbálják ki. A cég sertéstartással foglalkozik, évente csaknem tízezer disznót hizlalnak. A telepről terjedő bűz korábban lakossági panaszokat okozott. Az uniós csatlakozás óta megszigorodtak a szabályok, amelyek alapján a földekre kiöntözhető a hígtrágya. A fermentáció után maradó anyag megfelelő terület esetén szabályosan kijuttatható a földekre. Nemrégiben teljes üzemi kísérletet végeztek: a hígtrágyát bevezették egy fermentorba, ahol a baktériumok biogázzá alakították; azt elégették egy gázmotorban, amely fűtőtestet melegített. A kísérlet sikeres volt: üzemi méretekben igazolódott, hogy az eljárás működőképes ezzel a korábbiaknál hatékonyabb baktériumtörzzsel is.


Biogáz üzem működik már Magyarországon több helyen, például Nyírbátorban, de hagyományos módszerrel. Biogázüzemet építeni több százmillió forintba kerül, ez csak akkor térül meg, ha legalább 30-35 ezer sertést hizlal évente az üzem, vagy üzemcsoport. Magyarországon kevés az ilyen nagy sertéstelep, a maga tízezres kibocsátásával a Pigmark Kft. már a nagyok közé számít. Megoldás lehet a hatékonyság fokozására, hogy a fermentorokba a hígtrágyán kívül más biohulladék és hozamnövelő energiafű is kerüljön.


Folytatás: Népszabadság


 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2020 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer