spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Szociális földprogram - kérdĹ‘jelekkel

Szociális földprogram - kérdőjelekkel Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 12. hétfő 17:30
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján már megjelent azoknak a pénzintézeteknek a listája - szám szerint harmincháromé - amelyek részt vesznek a nagyobb, versenyképes méretű gazdasások kialakítását célzó földprogramban.




Dékány András szóvivő a néhány banknál már december elsejétől felvehető hitel feltételeit foglalja össze:


- Legalább 20 éves futamidőre igénybe lehet venni, s a gazdálkodónak összesen három és fél százalékos kamatterhet kell fizetni. A földprogram földosztás részében állattartó telephelyek kaphatnak állami területeket - mondta Dékány András. Egyúttal cáfolta azokat a korábban elhangzott félelmeket, amelyek szerint erre a programra nem lenne elegendő megfelelő földterület.


Az önkormányzatoknak szociális célra ingyenes vagyonkezelési joggal földet juttató programot jószándékú kezdeményeznek nevezte Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Azonban elmondta fenntartásait:


- Azért azt tudni kell, hogy ez nem fogja az önkormányzatok jelenlegi elég súlyos és válságos helyzetét megoldani, egyrészt azért, mert a vagyonkezelés maga is költségekkel jár, viszont kétség kívül csökkentheti a jelenlévő szociális feszültséget, és munkát ad embereknek.


A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint a szociális földprogramra csaknem 600 önkormányzat jelezte előzetes igényét. Az önkormányzati szövetség elnöke azonban kíváncsi arra, hogy az igényekhez képest hány konkrét szerződéskötés lesz.


- Biztos, hogy ennek a felajánlott mennyiségnek a területi elhelyezkedése és eloszlása azért nem feltétlenül egyezik a szociális térképekkel, lehet hogy van olyan település, ahol érdeklődnek ilyen iránt és nem is fognak tudni jelentkezni.


Forrás: Magyar Rádió



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer