spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Befagytak a mezĹ‘gazdasági tárgyalások a WTO-ban

Befagytak a mezőgazdasági tárgyalások a WTO-ban Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 15. csütörtök 19:35
Ököllel rontottak a megélhetésüket féltő dél-koreai mezőgazdasági termelők a hongkongi rendőrökre, miközben a WTO-tárgyalásokon patthelyzet alakult ki.


Nem közeledtek egymáshoz az álláspontok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hongkongi konferenciáján a Magyarország számára is legfontosabb mezőgazdasági, az ipari kérdések és a szolgáltatások területén – nyilatkozta Major István, a Magyar Köztársaság Nemzetközi Kereskedelmi Képviselője.

A december 13. és 18. közötti konferencián a mezőgazdasági, ipari vámok és a szolgáltatások kérdésében patt helyzet alakult ki - közölte Major.

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy a saját mezőgazdasági piacát védő álláspontjával padlóra küldi a WTO-tárgyalásokat.

Ha az USA és az EU nem csökkenti a mezőgazdasági termelőinek nyújtott támogatásait, akkor a 149 WTO-tagállam várhatóan nem fog megállapodni Hongkongban a kereskedelmi korlátok további lebontásáról.

Az EU kereskedelmi főmegbízottja, Peter Mandelson ma megerősítette, hogy nem akar az agrártámogatások és vámok terén beigért csökkentéseken kívül további engedményeket tenni, viszont a többi országnak cserébe a szolgáltatások és az ipari termelés terén hasonlóképpen meg kellene nyitniuk a piacukat a külföldi konkurencia előtt.

Épp ez az, amit az uniónál szegényebb országok azzal utasítanak el, hogy az kizárólag a fejlett ipari államoknak kedvezne, mert erőfölénybe kerülnének. A kereskedelmi liberalizációt ellenezve ma ismét összecsapott több tucat dél-koreai tüntető a rohamrendőrökkel Hongkongban.

A dél-koreai gazdák a legelszántabban ellenzik a Kereskedelmi Világszervezet céljait. Állításuk szerint a mezőgazdasági vámok további csökkentése olcsó dömpingáruval árasztaná el a saját piacukat, ami megsemmisítené az életfeltételeiket.

A dél-koreaiak azt is állítják, hogy a WTO-nak a kereskedelmi korlátok csökkentésére irányuló erőfeszítései veszélyeztetik a szolgáltatóipart is. Úgy vélik, hogy a szegényebb országok szolgáltatói nem lesznek versenyképesek a fejlett országokhoz kötődő, transznacionális vállalatokkal szemben. Az EU azonban éppen az erős európai szolgáltatói szektor számra szeretne új piacokat szerezni, például az ivóvíz és a csatornázás számára. Ezeket a területeket számos országban ma még védik.

Folytatás: NOL
 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2020 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer