spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Parlamenti módosítás elĹ‘tt a földtörvény

Parlamenti módosítás előtt a földtörvény Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 21. szerda 15:32
A földtörvény módosítása több ponton is érinti a Nemzeti Földalapot. Az indítványok között szerepel többi között az, hogy az állattenyésztő üzemek bérleti jogviszony keretében földhöz jussanak,
illetve a trágya kezeléshez szükséges területek - melyek elengedhetetlenül szükségesek az üzem működtetéséhez - a tulajdonukba kerülhessenek.  
   
A korábbi földkiadó bizottságokról és a földkiadás során végzett feladatokat átmeneti törvényben szabályozó rendelkezésekről is a Parlament hoz módosító javaslatot. Ennek célja, hogy a kárpótlásból visszamaradt, illetve az osztatlan közös tulajdonú földek végleges tulajdonba kerüljenek. A Nemzeti Földalap köteles és jogosult a hasznosításukról gondoskodni. A harmadik nagyobb csomag a Nemzeti Földalapról szóló törvénnyel függ össze. Ennek részleteiről Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár adott tájékoztatást.

- Szeretnénk, hogyha az önkormányzatok földtulajdonhoz jutnának például a hulladék elhelyezés megoldására, de nagyon fontos, hogy ingyenes földhöz jutást biztosítson a törvény munkahelyteremtéskor. Ugyanebben a kategóriába mód van ingyenes vagyonkezelésbe adni az állami tulajdonú földet arra a célra, hogy a szociálisan megélni szándékozókat földhöz juttatással segítsék. Nem keverendő össze a szociális földprogram és a piaci alapon történő termelés. A szociális földprogram azért ingyenes, mert olyan kisebb területeken szándékozunk az ott élőknek földet juttatni, akik ebből háztáji jelleggel a zöldséget, a burgonyát és a legfontosabb ellátáshoz szükséges terményeket megtudják a helyszínen termelni. Elkészült egy hitelrendelet, amelynek alapján viszonylag jó hitelezési feltételekkel vásárolhatnak földet azok a gazdálkodók, akik mezőgazdaságból szándékoznak élni. Húszéves futamidejű, 3,5 százalék kamat terheli a vásárlót és két év a tőketörlesztési türelmi idő. A jogosultak köre a regisztrált mezőgazdasági termelőkre, a fiatal agrárvállalkozókra terjed ki, illetve jogi személyiségű szervezetek esetében a szervezet tagjára, vagy tulajdonosára. Ezeket a szerződéseket - ha megkötik a bankoknál - már mostantól is fölvehetik rá a hiteleket, hisz közzétették azon kereskedelmi pénzügyi intézetek listáját, amelyekhez közvetlenül fordulhatnak ezzel a hitel kérelemmel a termelők.

- Van már visszajelzés, hogy mekkora az érdeklődés?

- Két földhitelintézet fogja össze ezeket a kereskedelmi bankokat és az FVM honlapján közleményben megjelentetjük azokat a bankokat, amelyek eddig csatlakoztak és csatlakoznak az akcióhoz.

- Ha valakinek segítségre van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen szerződésbe belevágjon, hol és kitől kaphat?
 

Folytatás: Magyar Rádió


 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2021 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer