spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Biopiacok Budapesten: a napfény ára

Biopiacok Budapesten: a napfény ára Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 06. péntek 15:31
„Bezzeg, amikor még paprika íze volt a paprikának…” – sóhajtanak fel a reggeliző-asztalnál a legkülönbözőbb generációk, amikor a vajas kenyérre helyezik a harsány színű, de kissé vízízű nagyüzemi zöldséget.




Nincs mese, hamisítatlan ízekért a biopiacra kell menni. A biotermelés nem enged meg semmilyen vegyszert, s termőföld-kímélő eljárásokat preferál. Ám a csodás ízekkel együtt le kell nyelni az árakat is: minimum a duplájába kerül minden, mint más piacokon. Cserébe azonban a felfedezés öröme is a miénk, a megszokott leveszöldségeken kívül olyan elfeledett terményekre akadhatunk, mint a medvehagyma, a csicsóka, a mángold.


Miért drága a bioáru? Magyarországon mintegy 130-150 ezer hektáron folyik biotermelés. A termékek 80-90 százalékát exportálják, főként nyugat-európai piacokra, idehaza kevés marad. Ezért a kevésért pedig – ahogy ezt kérdésünkre a Biokultúra Egyesületek Szövetségében válaszolják – a vevők megadják a borsos árakat. Sőt, olykor, ha valami olcsóbb, gyanút fognak, talán nem is biotermékről van szó. A szövetség szerint a bio-iparágban nem ritka a többszáz százalékos haszonkulcs sem, ez más piacszervezők szerint túlzás, és a kulcsot 100-200 százalékban határozzák meg.


MOM Ökopiac, Budapest, XII. Budapest, Csörsz u. 18.

(nyitva tartás: szombat, 6.30-13.00)


A romantikus, ám kissé rendezetlen Marczibányi téri biovásár felszámolása után a MOM Park negyede mögé, a MOM Művelődési Házhoz költözött a város legnagyobb biopiaca, ahol nyitott és takaros, nádfedeles standokon folyik az árusítás. Terjednek hírek, miszerint nem minden bio, ami itt kapható, érdemes hát a rutinos vásárlóknál tájékozódni. A piacot a Biokultúra Egyesületek Szövetsége működteti, ahol kérdésünkre kijelentik, itt bizony mindenki bioárut kínál. Tanúsítványt erről a Biokontroll Hungária Kht. ad ki, de a szövetségben azt mondják, évente legalább egyszer maguk is ellenőrzik a termelőket, kiszállva a termelés helyére. A standbérlés napi 800 forint négyzetméterenként. Az elegánsabb, nádtetős standok némelyikét megvették az árusítók. Többnyire kistermelők és kiskereskedők kínálnak itt mindent a zöldségféléktől a húsokon át a tejtermékekig, pékárukig és bio-kozmetikumokig. Az árak borsosak: a paradicsom kilója 1000 forint, a tv-paprikáé 700-1000, az almáé 250-350. Hús-fronton is legalább kétszeres a szorzó a normál kínálathoz képest: 1 kilogramm sertéscomb 2000 forint, a bontott csirke 990. Mindent a vevőért: a húsosok előrendelést vesznek fel biokolbászra, sonkára, s találunk különlegességeket is: sűrű, szinte harapható málnaszörpöt (750 forint/liter), bio bort, és az ünnepek közeledtével piacra dobott biopezsgőt. Ez utóbbi 8200 forint. Ami hiányzik a Marczibányi téri ős-piacról, az a hangulat, amelyet a vásár egykori figurái teremtettek meg – ők az elegánsabb MOM Parkhoz már nem települtek át.


Árszint: 5, választék: 5, körülmények, kiszolgálás: 4

Forrás: HVG

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer