„Bezzeg, amikor még paprika íze volt a
paprikának…” – sóhajtanak fel a reggeliző-asztalnál a legkülönbözőbb
generációk, amikor a vajas kenyérre helyezik a harsány színű, de kissé
vízízű nagyüzemi zöldséget.
Nincs mese, hamisítatlan ízekért a biopiacra kell
menni. A biotermelés nem enged meg semmilyen vegyszert, s
termőföld-kímélő eljárásokat preferál. Ám a csodás ízekkel együtt le
kell nyelni az árakat is: minimum a duplájába kerül minden, mint más
piacokon. Cserébe azonban a felfedezés öröme is a miénk, a megszokott
leveszöldségeken kívül olyan elfeledett terményekre akadhatunk, mint a
medvehagyma, a csicsóka, a mángold.
Miért drága a bioáru? Magyarországon mintegy 130-150 ezer hektáron
folyik biotermelés. A termékek 80-90 százalékát exportálják, főként
nyugat-európai piacokra, idehaza kevés marad. Ezért a kevésért pedig –
ahogy ezt kérdésünkre a Biokultúra Egyesületek Szövetségében
válaszolják – a vevők megadják a borsos árakat. Sőt, olykor, ha valami
olcsóbb, gyanút fognak, talán nem is biotermékről van szó. A szövetség
szerint a bio-iparágban nem ritka a többszáz százalékos haszonkulcs
sem, ez más piacszervezők szerint túlzás, és a kulcsot 100-200
százalékban határozzák meg.
MOM Ökopiac, Budapest, XII. Budapest, Csörsz u. 18.
(nyitva tartás: szombat, 6.30-13.00)
A romantikus, ám kissé rendezetlen Marczibányi téri biovásár
felszámolása után a MOM Park negyede mögé, a MOM Művelődési Házhoz
költözött a város legnagyobb biopiaca, ahol nyitott és takaros,
nádfedeles standokon folyik az árusítás. Terjednek hírek, miszerint nem
minden bio, ami itt kapható, érdemes hát a rutinos vásárlóknál
tájékozódni. A piacot a Biokultúra Egyesületek Szövetsége működteti,
ahol kérdésünkre kijelentik, itt bizony mindenki bioárut kínál.
Tanúsítványt erről a Biokontroll Hungária Kht. ad ki, de a szövetségben
azt mondják, évente legalább egyszer maguk is ellenőrzik a termelőket,
kiszállva a termelés helyére. A standbérlés napi 800 forint
négyzetméterenként. Az elegánsabb, nádtetős standok némelyikét
megvették az árusítók. Többnyire kistermelők és kiskereskedők kínálnak
itt mindent a zöldségféléktől a húsokon át a tejtermékekig, pékárukig
és bio-kozmetikumokig. Az árak borsosak: a paradicsom kilója 1000
forint, a tv-paprikáé 700-1000, az almáé 250-350. Hús-fronton is
legalább kétszeres a szorzó a normál kínálathoz képest: 1 kilogramm
sertéscomb 2000 forint, a bontott csirke 990. Mindent a vevőért: a
húsosok előrendelést vesznek fel biokolbászra, sonkára, s találunk
különlegességeket is: sűrű, szinte harapható málnaszörpöt (750
forint/liter), bio bort, és az ünnepek közeledtével piacra dobott
biopezsgőt. Ez utóbbi 8200 forint. Ami hiányzik a Marczibányi téri
ős-piacról, az a hangulat, amelyet a vásár egykori figurái teremtettek
meg – ők az elegánsabb MOM Parkhoz már nem települtek át.
Árszint: 5, választék: 5, körülmények, kiszolgálás: 4
Forrás: HVG
|