spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow A magyar termelĹ‘k jártak a legrosszabbul az EU-ban

A magyar termelők jártak a legrosszabbul az EU-ban Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 06. péntek 15:37
Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon esett a leginkább az agrártermelők reáljövedelme az idei év folyamán, a legjobban pedig a litván gazdák jártak.
Az idén éves összehasonlításban 6,3 százalékkal esett az Európai Unió mezőgazdasági szektorában dolgozók egy főre eső reáljövedelme - derül ki az Eurostat adataiból.

Ez az átlag a reáljövedelem 8,4 százalékos mérséklődésének, illetve a mezőgazdaságban dolgozók 2,3 százalékos létszámcsökkenésének a következménye.


A mezőgazdasági jövedelmeket a statisztikusok szerint 2005-ben három tényező alakította. Az idei évben 5 százalékkal esett a mezőgazdasági termelés összvolumene, amit valamelyest ellensúlyozott a költségek 1,3 százalékos csökkenése és az agrártámogatások csaknem 2 százalékos emelkedése. A termelés visszaeséséért elsősorban a növénytermesztés a felelős, ez a szektor ugyanis 8 százalékkal zsugorodott, míg az állattenyésztés esetében csupán 1,7 százalékos volt a csökkenés. Európai uniós szinten legrosszabbul az olívaolaj- és a bortermelők jártak, a közösségi kibocsátás ezen termékek esetében több mint tíz százalékkal esett. A gabonatermés szintén jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, Spanyolországban és Portugáliában pedig gyakorlatilag a tavalyi szint felére esett a betakarított mennyiség.

Az európai uniós tagországok körében jelentős eltéréseket lehet megfigyelni az agrárjövedelmek alakulása kapcsán. Rossz évet zártak a déli tagországok és néhány közép-európai tagállam, az idei év nyertesei pedig egyértelműen a balti termelők voltak. A litván gazdák több mint 25 százalékkal többet vihettek haza 2005-ben, mint tavaly, az észtek esetében 23 százalékos volt a bővülés, és még a lettek is csaknem 6 százalékos reálnövekedéssel zárták az esztendőt. A legrosszabbul a magyar agrártermelők jártak, az Eurostat adatai szerint ugyanis Magyarországon 19,3 százalékkal esett egy év alatt a reáljövedelem, aminél nagyobb visszaesést egyetlen más tagországban sem jegyeztek fel. Több mint tízszázalékos volt a csökkenés Szlovákiában, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában és Franciaországban is.

Forrás: Napi Gazdaság


 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2021 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer