spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Héják mennek a földekért?

Héják mennek a földekért? Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 19. csütörtök 10:27

Bár a kormány a magyar gazdákat segítené a kedvezményes földvásárlási lehetőséggel, a kamattámogatás igénybevételi feltételei a kezdeti elképzeléshez képest jócskán fellazultak - írja a Napi Gazdaság.





A kedvezményes hitel kérelmezőnként minimum 1 millió, maximum 50 millió forint lehet, futamideje legalább 5, legfeljebb 20 év, kétéves tőketörlesztési türelmi idővel. A kamatok ugyanakkor nem haladhatják meg a szerződéskötés időpontjában érvényes 5, illetve 10 éves magyar államkötvények hozamának 1,75 százalékponttal növelt mértékét. Ez pedig szakértői vélemények szerint csábítja a spekulánsokat, akiknek a számát igen nagyra becsülik.

A "birtokvásárlási hitelért" minden olyan mezőgazdasági termelő folyamodhat ma Magyarországon, aki rendelkezik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes kirendeltsége által kiállított regisztrációs igazolással, illetve regisztrációs számmal. A regisztrált termelők igényelhetik például a közvetlen földalapú támogatást (SAPS), melynek kapcsán tavaly 205,7 ezer kérelem érkezett az MHV-hoz, miközben ma Magyarországon 330 ezer regisztrált termelő van. A mintegy 120 ezer nem támogatott termelő között a szakértők szerint vannak olyan spekulánsok is, akik csak regisztráltatták magukat, és arra készülnek, hogy kamattámogatással felvehető hitelért folyamodjanak, miközben nem is folytatnak mezőgazdasági termelést. Magyarországon csak olyan intézmények foglalkozhatnak földjelzálog-hitelezéssel, amelyek a három jelzálog-hitelintézet (FHB, OTP és HVB) valamelyikével szerződtek. Az FHB és az OTP már megkezdte ezt a tevékenységet, a HVB-nél pedig arról tájékoztatták a Napi Gazdaságot, hogy tervezik ugyan a tevékenység beindítását, de egyelőre még az agrártárcával sem kötötték meg a szükséges.

Forrás: Figyelő


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer