spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow IdĹ‘ben kell ébredni a földhitelhez

Időben kell ébredni a földhitelhez Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 22. vasárnap 15:55

Egyelőre nem lehet pontos képet kapni a kedvezményes földvásárlási hitelezés állásáról, az mindenesetre már sejthető, hogy aki nem kap idejében észbe, könnyen föld, illetve kölcsön nélkül maradhat.





Eddig több százan érdeklődtek az OTP Banknál a birtokfejlesztési hitelkonstrukció iránt, pontos adatok majd februárban állnak rendelkezésre - tájékoztatott a Napi Gazdaság kérésére a hitelintézet. Még nem zárult le a hiteligénylési időszak, egy ügylet pedig akkor válik hivatalossá, amikor a fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslése elkészül. A konstrukció kapcsán Wolf László vezérigazgató-helyettes korábban úgy vélte, hogy a 18 milliárd forint várhatóan 1200 hitelfelvevő között oszlik majd meg, 15 milliós átlagos kölcsönnel számolva. Wolf arra számít, hogy a hitelkeret gyorsan kimerül, de a szűk keresztmetszet mégsem ez, hanem a földkínálat.

Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy még az első félévben kifut a támogatott hitelkeret. Megfigyelők szerint ez jóval korábban bekövetkezik, aki tehát még nem ébredt fel, az jó, ha nekikezd a földhitel ügyintézésének, mielőtt kimerül a keret. A kormány igen kedvező feltételek mellett, 5-20 éves futamidőre ad lehetőséget termőföld megvásárlására a mindenkori államkötvényi kamatokat 1,75 százalékkal növelt kamatszinten. Ez tavaly decemberben 7 százalék volt, ma 8 százalék, aminek felét adja támogatásként az állam. A konstrukcióban részt vevő földvásárló az első két évben moratóriumot kap a tőketörlesztésre, csak a kamatot kell megfizetni. Az összesen 18 milliárdos "vásárlási csomag" éves kamatköltsége 600-800 millió forint. A kisebb gazdálkodók pedig hitel nélkül nem tudnak földhöz jutni - mondta lapunknak Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) főtitkára. Szerinte a hozzájuk tartozó gazdálkodók többsége eddig nem tudta kihasználni azt a 6 milliárd forintos keretlehetőséget sem, amely a 18 milliárd forintos csomagból számukra rendelkezésre áll. A nehézséget az jelenti, hogy a földtörvény alapján a földbérlőnek elővásárlási joga van ugyan az adott területre, az eladásra szóba került, állami tulajdonú földek esetében azonban nagyon kevés, a Magoszhoz tartozó gazdálkodó rendelkezik földbérlettel. A 2002-2003-ban még bérlő kisebb gazdálkodók szerződése lejárt, s azt nem hosszabbították meg. Emellett a hitelképesség hiánya is problémát okoz. A vásárolni kívánt föld ugyanis nem jelent elég fedezetet a bankoknak, további biztosíték kell tehát, miközben a gazdák ingatlanjainak a jó részén már ott a jelzálog.

Forrás: Origo


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer