spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow A növényvédĹ‘ szerek szakszerű tárolása

A növényvédő szerek szakszerű tárolása Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 30. hétfő 17:27
Arról létezik statisztikai adat, hogy a humán- gyógyszerekből évente mennyi kerül a hulladékba, vagy a megsemmisítőkbe. De a vegyszerekről, növényvédő szerekről nincs, pedig ez sem kis mennyiség.




A növényvédősök azt mondják, hogy az a legbiztonságosabb, ha a növényekre kijuttatva használjuk fel, elvégre ezért gyártották, de a felhasználásig szakszerűen kell tárolni. Ami a kisüzemekben rendelkezésre áll, az mind legalább két évig felhasználható, tehát széles hatásspektrumú terméket és friss árut vásároljunk és a jövőben a munkát mindig ezzel kezdjük. Megnézném, hogy az engedély okiratban, adott kultúrában melyik a legmagasabb engedélyezett dózis. Ha van tól-ig dózis és eddig úgy tapasztaltam, hogy az alacsonyabb dózis is hatékony volt, akkor egy lejárt szavatosságú terméknél az engedélyokiratban szereplő legmagasabb dózist alkalmaznám abból kiindulva, hogy az abban benne lévő hatóanyag már valamelyest lebomlott, ezért tehát nem pont annyi jut ki, amennyi előírás szerint hatékonynak kellene, hogy legyen.

Lejárt szavatosságú vegyszerrel mindenképp a vegetációs idő legelején védekezünk, mert hosszabb idő telik el a betakarításig. A szakszerű tárolás a hűvös, száraz körülmények között, de lehetőleg fagymentes helyen történjen. Általában a poralapú, vagy granulátum formulájú termékek - amelyek egyre jobban terjednek -, ezek legalább -5 fokig bírják a fagyot. A folyékony vegyszereknél már jobban kell vigyázni: egy száraz pince tökéletesen megteszi, mert általában fagymentes. Próbáljunk meg zárt csomagokat tárolni, vagy ha már megbontottuk, akkor a lehetőségekhez mérten légmentesen zárjuk le újra. De arra vigyázzunk, hogy zöldséggel, gyümölccsel együtt ne tároljuk a vegyszereket, mert ez szigorúan tilos.

Forrás: Magyar Rádió



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer