spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow MezĹ‘gazdasági árak - boldog-szomorú év

Mezőgazdasági árak - boldog-szomorú év Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 30. hétfő 17:36
Az agrártermékek termelőiár-szintje gyakorlatilag megegyezett a korábbival. A növényi termékek árszínvonala 2,8 százalékkal csökkent, az állati termékeké 1,9 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszintje 0,8 százalékkal mérséklődött. Az agrárolló mutatója 100,4 százalék volt.




A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint 2005 január-novemberében a gabonafélék átlagára a vizsgált időszakban 12,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A zöldségfélék ára január–novemberben 6,4 százalékkal magasabb volt, mint 2004 azonos időszakában. Ezen belül termékenként nagy szóródás tapasztalható. A vöröshagyma ára 12,4 százalékkal csökkent, a paradicsomé (a felvásárolt mennyiség 26 százalékos csökkenése mellett) 53,9 százalékkal növekedett. A gyümölcsfélék ára 21,1 százalékkal emelkedett; közülük az alma ára átlagosan 62,2 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit (ez az ipari alma 100 százalékos árnövekedésének hatása, 50 százalékos volumencsökkenés mellett). A vágóállatok termelői ára 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertés ára 5,5 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié viszont 3,6 százalékkal csökkent. A tej termelői ára 2,7 százalékkal növekedett, a tyúktojásé 3,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A takarmányok ára 15,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mezőgazdasági termelésben felhasznált termékek és szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben (mintegy 11 százalékkal) az energia és a növényvédő szerek árszínvonala emelkedett. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 1,7 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 4,6 százalékkal nőtt. Az agrárolló mutatója 100,4 százalék volt.

Forrás: Figyelő



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer