spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Élelmiszeripar arrow Keletre tart a hazai tartósítóipar

Keletre tart a hazai tartósítóipar Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 03. péntek 11:08
A magyar Globus mustár se lesz többé hazai: az Unilever rákospalotai üzemének bezárásával a cég nem csak az itteni margarin gyártását szünteti meg.




Boródi Attilától, az Unilever Magyarország Gyártó és Kereskedelmi Kft. vállalati kapcsolatok igazgatójától megtudtuk: a bezárás után külföldre telepítik a dresszingek és Globus márkanéven forgalomba hozott majonéz, mustár és ketchup gyártását is. Mintegy 6000 tonnás mennyiségben importálják majd Magyarországra ezeket a termékeket. (A Globus Rt.-nek - mint azt munkatársunknak a cégnél elmondták - nincs köze a nevüket viselő Unilever-termékekhez Egyébként maga a Globus Rt. sem zárt jó évet. A pontos adatokra még várni kell, de az már biztos: az elmúlt év veszteséget hozott a cégnek.)

Szórádi Sándor, a Magyar Tartósítóipari Szövetség elnöke lapunknak elmondta: nemcsak a külföldi befektetők jönnek-mennek, hanem a kelet-magyarországi kisebb és közepes konzervüzemek is leányvállalatokat nyitottak és nyitnak külföldön. Már féltucatnyi szatmári vállalkozás működtet Ukrajnában is feldolgozót. Leszerelték itthoni gépsoraik egy részét, és a szakapparátussal átköltözve privatizálták a határ száz kilométeres körzetében lévő feldolgozókat. Az Ukrajnában megtermő zöldséget, gyümölcsöt dolgozzák fel, s a készterméket Oroszországba szállítják. A magyar termékekkel szemben 30 százalékos árelőnyük van, ugyanis az ukrán termékek vámmentesen kerülhetnek az orosz piacra. A tartósítóipari szakemberek elmondták, hogy a honi piacon a klasszikus zöldség és húsos termékeknél is öldöklő versenyre lehet felkészülni. Drágul az alapanyag, növekednek a költségek. A mezőgazdasági termelők ezért arra készülhetnek, hogy az alapanyag egy részét importálni fogják. Ezzel együtt az iparnak is versenyeznie kell a hazai piacért. A diszkontáruházakban fellelhető szlovák, cseh és lengyel konzervek azonban még így is olcsóbbak, hiszen távol-keleti alapanyagból is készülnek. Szórádi Sándor elmondta azt is, hogy az orosz piacon is a távol-keleti termékekkel kell versenyezni. Az elnök szerint a magyar tartósítóipar számára fontos lehetőség megőrizni a genetikailag módosított szervezetektől mentes státusát. Az elnök véleménye szerint az Unilever bejelentése a gyárbezárásról nem meglepetés, hiszen a multinacionális tőke oda vándorol, ahol kedvezőbb a gazdasági környezet.

Forrás: Népszabadság



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer