Pécsen, a
szőlészeti és borászati kutatóintézetben több olyan régi magyar fajta szőlőklónt
őriznek, melyeket ma már alig ismernek a borászok.
A szekszárdi szőlészeti-borászati konferencia
előadója volt dr. Kozma Pál, a pécsi kutatóintézet igazgatója, aki
ismertette az új kutatási eredményeiket. Pár évvel ezelőtt a szekszárdi
borászok is, akárcsak a többi borvidéken, szívesen cserélték le a
kékfrankosukat cabernetre, merlotra. Akkor ennek pénzügyi okai is
voltak, hiszen az ültetvénytelepítést támogatással oldották meg, és a
cabernet meg a merlot szőlő kilójáért kétszer annyit fizettek a
felvásárlók, mint a kékfrankosért. Azóta megfordult a helyzet. Kozma
Pál arra hívta fel a termelők figyelmét, hogy a régi magyar fajtákat
érdemes ismét telepíteni, mert ezzel újat tudunk mutatni az amúgy
bortengerben úszó uniós országoknak. Nem utánozni kell őket, hanem új
színt, zamatot kell vinni a világpiacra. A pécsi szőlészeti-borászati
kutatóintézet egyébként a világ hatodik legnagyobb génbankjával
rendelkezik. Jelentős hungarikum- gyűjteményük, például a bakator, a
sárfehér, a cirfandli.
Ezerfürtű, vagy más néven fürtike a szekszárdi borvidéken is közismert.
Magyar eredetű fajta, mely a hárslevelű és a piros tramini
keresztezésével jött létre. Korai érésű, bőtermő, bogyója kicsi, sárga,
vékony héjú.
A cirfandlit Mátyás király idejében jobban ismerték, mint most. Ma már
főleg Ausztriában, Gumpoldskirchen környékén termesztik. A móri ezerjót
néha tévesen Zierfandlernek nevezik.
Az ezerjó, vagy más néven fehér bakator szintén magyar eredetű fajta.
Szeptember második felében érik, fürtje középnagy, vállas, tömött.
Forrás: Tolnai Népujság
|