spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow A rezisztencia ellen kombinált szereket használjunk

A rezisztencia ellen kombinált szereket használjunk Nyomtats
rta: Geiger   
2006. mrcius 08. szerda 18:33

Az 1880-as években Bordeux környékén rájöttek arra, hogy ha a rézszulfátot mésszel hozzák össze, akkor egy nagyon jó mixtúrát kapnak és ez mind a mai napig a klasszikus növényvédelem egyik meghatározó készítménye.

 

Franciaországban kezdték használni magcsávázásra, később Magyarországon Lienhard György ezt a réztartalmú készítményt használta fel magcsávázásra. Róla nevezték el a Lienhard-féle kosaras csávázást. Természetesen azóta már sokkal több rézhatóanyag áll a termesztés rendelkezésére: több mint háromszáz betegség ellen használjuk és kiválóak a baktériumok, gombák ellen, továbbá az algák és a moszatok ellen, sőt kevesen tudják, hogy a csigák és a meztelen csigák ellen is hatékonyak. Egyetlen egy kórokozó csoport van, ami ellen nem hat, és ezek pedig a vírusok. A DDT porozószert már nagyon régen kivonták a forgalomból, de hosszú éveken keresztül használta a mezőgazdaság, továbbá minden olyan területen alkalmazták, ahol rovarkártevők voltak. A DDT ellen alakult ki a rezisztencia, tehát az ellenálló képesség. Egyik klasszikus példája ez a rovarrezisztenciának. A felszívódó készítményeknél a rezisztencia kialakulásának a veszélye sokkal nagyobb, mint a hagyományos, felületi, kontakt, érintő mérgeknél. Ezért nagyon fontos, hogy a rezisztencia kialakulását meg kell előznünk, ez pedig úgy tudjuk elérni, hogy felváltva használunk különböző hatóanyagú, különböző hatásmechanizmusú készítményeket, a másik lehetőségünk pedig, hogy kombinációkat használunk: amikor például kontakt és felszívódó hatású készítményeket kombinálunk egy szervbe és ezzel kezeljük a növényeket.

A rezisztenciának még az is a tulajdonsága, hogy sajnos nagyon gyakran öröklődik az utódnemzedékekben. Tehát a kártevő utódnemzedékei is rezisztenssé válnak egy adott készítménnyel szemben és bizony ilyenkor nincs más lehetőségünk, mint az ilyen készítményeket ki kell vonni a forgalomból.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer