spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow Monília ellen háromszoros védekezés ajánlott

Monília ellen háromszoros védekezés ajánlott Nyomtats
rta: Geiger   
2006. prilis 04. kedd 19:25

Az utóbbi évek növényvédelmi problémái különösen ráirányították a figyelmet a tavaszi megelőző védekezések fontosságára, azon belül is a csonthéjasok növényvédelmére. A kertészek réme a monília. Főleg koratavasszal károsít.

 

A virágot pusztítja egyik napról a másikra. A meggyfa úgy néz ki, mintha leforrázták volna. De nemcsak a meggyfát károsítja, hanem a többi csonthéjas növényt is. Valamennyi csonthéjas gyümölcsünket veszélyezteti és károsítja: először a virágot fertőzi, utána károsítja a fiatal termést, majd később továbbnő a vesszőben. Tehát a monília nagyon veszélyes betegsége a csonthéjas gyümölcsűeknek. Noha a meggy monília a virágot fertőzi, ezért jogal gondolhatjuk, hogy a virágzáskor nem tudunk védekezni, mert hisz akkor a rovarokat is elpusztítjuk. Alapelv, hogy lehetőség szerint virágzásban ne permetezzünk rovarölő szerrel, különösen olyannal, amely a méhekre és a hasznos élőszervezetekre veszélyes. Más kérdés, viszont a gombaölő szerek köre és más kérdés a monília. Általában a monília ellen hatékony készítmények nem veszélyesek a hasznos élőszervezetekre, beleértve a méhekre is. Tekintettel arra, hogy a monília virágfertőző gomba, a legfontosabb védekezési időpont pontosan a csonthéjasok virágzása, ezért kell egy úgynevezett hármas blokk-kezelést végezünk: a virágzás kezdetén, fővirágzásban és a virágzás végén a kórokozó ellen. A vegetáció előre haladtával megjelennek a következő kártevők és betegségek, továbbkárosítják a gyümölcsfát, vagy annak a termését. Mint például a gnomónia, amelyik nemcsak a levél, hanem vessző és ágkárosodást idézhet elő. Gombás betegség a gnomónia, ami az egyre idősebb ágrészek felé halad és okoz sebeket, károsodást és elhalást.

Nagyon feltűnő az őszi barack levélfodrosodása. Ez is tavasszal jelentkezik. Szinte le tudja csupaszítani a fát, hiszen a fertőzött, felhólyagosodott levelek lehullnak, de ilyenkor tavasszal még érzékenyebben reagál mindenki rá és gyorsan kezd el védekezni - rendszerint már későn -, amikor már látja ezeket a hólyagos leveleket. Pedig ezeknek a megelőzésére legjobb a rezes lemosó permetezés.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer