spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow Védekezzünk a csonthéjasok moníliás betegsége ellen

Védekezzünk a csonthéjasok moníliás betegsége ellen Nyomtats
rta: Geiger   
2006. prilis 18. kedd 17:44

A csonthéjasok moníliás hajtás- és virágszáradása évről évre visszatérő gond e gyümölcsfajok termesztésében, sajnos ebben az évben is fenyeget a kórokozó fertőzése. A fertőző tömeg minden tavasszal ott van fáinkon, s a virágzás időszakában rendszeresen kialakul olyan időjárási helyzet, amely kedvez a kórokozó fertőzésének.

 

A jelenleg ismert előrejelzés változékony, csapadékos időjárásról szól, ami valószínűleg fagymentes virágzást hoz, de ugyanakkor növeli a monília fertőzés veszélyét. A kórokozó valamennyi csonthéjas gyümölcsfajt veszélyezteti, de ismert, hogy leggyakrabban a meggyfákat és a kajszit fertőzi meg.

A monília esetében a kedvező környezet hűvös, párás, csapadékos időjárással jellemezhető. A kevéssel 0 oC feletti hőmérséklet már elegendő a fertőzés megindulásához, ezt erősíti a ködös, párás időjárás, a magas relatív páratartalom, a páralecsapódás, amely felületi nedvességet ad a virágon is. Ugyanilyen hatású a csapadékos időjárás is, tartós felületi nedvességet biztosítva a különböző növényi részeken. A monília elleni védekezés három fő lépése (1) a fertőzött részek kimetszése, (2) a lemosó permetezés és (3) a virágzáskori célzott permetezés. Az egész évi növényvédelem alapja a tavaszi lemosó permetezés. Rügypattanástól, fagymentes időben, réztartalmú készítménnyel, nagy lé mennyiséggel végrehajtott permetezés ad megfelelő eredményt. Erre egyszer vagy kétszer is sor kerülhet a kitavaszodástól függően. Addig végezzük, ameddig csak lehet, akár még fehérbimbós stádiumban is.

A virágzás a vegyszeres növényvédelem szempontjából a legfontosabb szakasz. Ekkor már a gomba konídiumai nagy tömegben vannak jelen és a számukra kedvező hűvös, párás, csapadékos, ködös időben óriási a fertőzésveszély. A fertőzés ellen célzott permetezés, permetezések szükségesek. A pontos időzítés érdekében előrejelzés szükséges. Az időjárási paraméterek (relatív páratartalom, hőmérséklet, csapadék, felületi nedvesség) helyi megfigyelése és a virágzás követése, a két tényező összevetése alapján lehet a védekezést időzíteni. Az első kezelést mindenképpen végezzük el megelőzési céllal, már fehérbimbós állapotban. A következő kezelés időpontját az előrejelzés határozza meg, fertőzésveszélyes helyzetben a fővirágzásban is permetezni kell, majd a virágzás végén, a sziromhullás kezdetén szükségessé válhat megismétlése. A kezelések száma függ a virágzás hosszától, a szerek hatástartamától, és az ültetvényben kialakult mikroklimatikus körülményektől. Tekintettel arra, hogy a réztartalmú készítmények ez idő tájt már nem használhatók a csonthéjas gyümölcsfélékben, ebben az időszakban szerves hatóanyagú gombaölő szerek jelentik a választékot.

A kontakt szerek monília elleni aktivitása közepes, viszont egyéb levélbetegségek ellen is hatékonyak, rövid a hatástartamuk, de olcsóbbak. E csoportba tartozó hatóanyagok közül leginkább a kaptánt használják a termelők. A felszívódó típusú készítmények közül a triazolok és származékaik használata magas biológiai aktivitásuk, hosszú hatástartamuk, viszonylag széles hatásspektrumuk miatt széles körben elterjedt. A fehérbimbós állapotban végrehajtott kezelést a fővirágzásban célszerű megismételni, a megelőzés biztosítása érdekében. Gyakorlati tapasztalatok alapján a tebukonazol hatóanyag a leginkább használatos, de sikeresen alkalmazható a penkonazol és a ciprodinil hatóanyag is. A legújabb készítmény, két hatóanyagból gyárilag előállított kombináció. A két hatóanyag (boscalid+piraklostrobin) az eddigiektől eltérő csoportba tartozik (karboxamid, strobilurinok). Alkalmazásával kapcsolatban még nem sok tapasztalat áll rendelkezésünkre, de az engedélyezési vizsgálatok nagyon biztató eredményt nyújtottak. A kórokozó ellen ajánlott optimális kijuttatási időpont ennél is a virágzás eleje, majd a fővirágzás.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer