spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Idén kevesebb a fagykár az ültetvényekben

Idén kevesebb a fagykár az ültetvényekben Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. április 18. kedd 17:57

A tavaszodás lassan, az átlaghoz képest kissé alacsonyabb hőmérséklettel és gyakori csapadékkal halad előre. A jelenleg ismert meteorológiai előrejelzés is változékony, kissé hűvös és csapadékos időjárásról szól. A felmelegedés csak április 15. után várható. Ez megmutatkozik a növények fejlődésében is, általában 2 hetes elmaradásról lehet beszámolni a sokévi átlaghoz képest.





 

A telelés jelentős kárt nem okozott sem az őszi vetésű szántóföldi kultúráknál, sem az ültetvényekben. Néhány helyen a repcét viselte meg a hosszan tartó hótakaró és a felületén képződött jégkéreg, de úgy tűnik, hogy általában regenerálódik az állomány. Természetesen a belvíz okozott és okoz még napjainkban is pusztulást. Az ültetvények sem károsodtak, csak szőlőben észleltek kisebb fagykárt, de ott is csak az érzékeny fajták, illetve túlterhelt, be nem érett vesszők fagytak el. A növények fejlettségét tekintve az őszi árpa bokrosodás, bokrosodás vége fenológiai állapotú, az őszi búza szintén bokrosodik. Az őszi káposztarepce rozettás (6-10 leveles). A tavaszi árpák hozzávetőleg két harmadát vetették el március utolsó hetéig. A szilárd műtrágyák kijutatása és a tavaszi gyomirtások is inkább csak március utolsó két hetében kezdődhettek el a késői tavaszodás miatt, amikor már rá lehetett menni a talajokra.

A gyümölcsök közül a legfejlettebb fenológiájú a köszméte (első levelek elkülönülése), ezt követi a ribiszke (levélcsúcsok kiemelkednek a rügypikkelyek közül). A nyári almáknál és az Idarednél általános a rügypattanás (az első levélcsúcsok már láthatók). A Jonagoldnál, az Elstarnál és a Gálanál a melegebb fekvésű ültetvényekben lehetett rügypattanást megfigyelni, a hűvösebb fekvésekben még inkább csak duzzadtak a rügyek. A Golden Deliciousnek és a Mutsunak még általában teljesen zárt a rügye. A nyári körtéknél általános a levélrügy-pattanás. A téli körték zöménél azonban még teljesen zártak a rügyek. A csonthéjasoknál általános a rügyfakadás, délen és az ország középső részén általános a mandula és kajszi virágzása, szintén délen megindult az őszibarack virágzása is, talán kicsit zártabb még a szilvafák rügye. Szőlőkben, a múlt heti melegebb napoknak köszönhetően, elsősorban a korai fajtáknál megindult a nedvkeringés.

A mezei pockok most kezdenek aktivizálódni. Az árokpartokat ebben az időszakban lyuggatják szitává. Az ország középső tájegységében, a Békés, Szolnok, Heves, Borsod megye dél-nyugati része erőteljes fertőzöttséget találunk, elsősorban ruderális területen, de fertőzöttek a pillangós táblák is. A másik gócterület az ország nyugati határszéle. Aggasztó az is, hogy szinte kivétel nélkül minden őszi vetésű kultúrában általános a szegélyfertőzés.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer