spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Korán érĹ‘ szedret vásároljunk ültetéskor

Korán érő szedret vásároljunk ültetéskor Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. április 18. kedd 18:01

Egy-két bokor tüskementes szeder termése kielégíti egy egész család igényét, mert évente több tő sarjat nevel, amely jövőre termést is érlel. Ehhez kell igazítani a metszést. Miből induljunk ki, mert ez a növény nemrég honos a házi kertekben? Teszik fel a kérdést sokan.





 

Van két alapelve a metszésnek. Általában 3-5 tő vesszőnél többet nem hagyunk. Minden tővesszőn 2-3 hosszú, másodnövő vessző is meghagyható, mert azok is hosszúak és elérik a két-három méter hosszúságot. A többit 5-10 centiméteres hosszúságúra vágjuk vissza, de nem teljesen a tövénél, hogy ne száradjon ki. Ha a 10 centiméteres részt visszavágtuk, azon egy-két rügy található, tehát azon is lesz termőhajtás.

Kiskertben két tő a négytagú család szederigényét mindenképpen biztosítani tudja, mert 10-15 kilogramm gyümölcsöt is terem két szedertő. A tüskementes szederfajtákat általában konténeres anyagként vásároljuk a tavaszi fagyok elmúlta után. Május elejéig, május közepéig kell ültetni, de közben nem kell semmilyen kezelést végezni. A termesztett fajták nem hazaiak: Amerikának a déli országaiban, inkább mediterrán jellegű országokban állították elő, ezért is fagyérzékenyek, de van egy fajta, amellyel még nincsenek nagy termesztési tapasztalataink, ez a Lochness, amit érdemes ültetni, mert két-három héttel korábban érik és hat-hét hétig tart a szüret ideje. Az amerikai fajták közül legelterjedtebb Sonray nevezetű augusztus-szeptemberben érik és sokszor a szeptemberi éjszakai alacsony hőmérsékleteken már nem érik be, azaz nem lesz fekete a gyümölcse. A Lochness nevezetű fajta, mivel korán kezd termőre fordulni, gyakorlatilag szeptember elejéig le is érik. Nagy gyümölcsű szederfajta, ezért mindenképpen javasolhatjuk a termesztését.

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer