spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow A rügyeket és a leveleket is fertĹ‘zik a kórokozók

A rügyeket és a leveleket is fertőzik a kórokozók Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. április 23. vasárnap 09:31

Már kiterült a köszméte levele, s követi a ribiszke és a málna is, sőt a meleg fekvésben megkezdődött virágzásuk is (köszméte, ribiszke, szamóca). Sokan úgy gondolják, hogy ezek a növények különösebb gondoskodás nélkül is teremnek, de sajnos egyre több károsítójuk szaporodik fel, s rontja a termés minőségét, csökkenti mennyiségét, és sokszor a növény egészét is veszélyezteti.





 

Tavaly erősen károsított a köszméte és ribiszke amerikai lisztharmata. A kórokozó ott telelt a növényeken, a kis levelek megjelenése után rövid időn belül megtörténhet az első fertőzés, ezért megelőző jelleggel javaslom kéntartalmú készítménnyel védekezni. Ha nem sikerült kivédeni támadását, akkor több hullámban fertőzi növényeinket, rámegy a gyümölcsre is, különösen igaz ez párás, melegedő időjárásban. Szintén korán fertőzi meg a növényeket a ribiszke és köszméte levélhullató betegsége. A levelek foltosodása, növekedésük leállása, majd lehullásuk jelzi a fertőzést. Ellene kaptán hatóanyagú készítmény használata ad védelmet. A ribiszke rügyeit a rügyatka támadja meg igen korán. Azt látjuk, hogy a rügy nem hajt ki, torzult leveleket hoz. Ellene speciális atkaölő szerekkel lehet védekezni. A kihajtott kis leveleken elsőként a levélpirosító levéltetű kártételének jellegzetes tüneteit (hólyagszerűen torzult levél, pirosas színeződés) látjuk meg. Idén később jött elő, de melegebb fekvésben már megtalálták. Ellene az új típusú nikotinszármazékok valamelyike eredményesen használható. A ribiszke szitkár rajzása későbbre várható, valamikor május második felében. Ennek ellenére érdemes beszélni róla, hiszen a lárvája a vesszőkben telel. A károsított vesszőket elég nehéz felismerni, de kihajtás után elég szembetűnő a károsítás (hiányosan hajt ki a vessző, esetleg egy szakasza fonnyadni kezd), s még ilyenkor is ki lehet vágni a fertőzött vesszőket.

Itt az ideje a szamóca ágyások rendbetételének is. Ez elsősorban gyomlálást jelent, illetve ahol nem fóliatakarást alkalmaznak, ott valamilyen „szigetelő” anyagot (leggyakrabban szalmát) szoktak a tövek köré tenni, hogy az érő gyümölcs ne érintkezzen a talajjal, ezzel is csökkentve a szürkepenészes rothadás veszélyét. A szalma sajnos gyom magvakat tartalmazhat, s az ágyások a mi munkánktól gyomosodnak el. A szamóca lombozatát már egész korán támadják a károsítók. Ha a szívlevél nem bomlik ki, vagy torzult leveleket látunk, azt valószínűleg a szamócaatka okozta. Később ez a tő elsatnyulásához vezet, tehát érdemes megvédeni állományunkat. Speciális atkaölő szer alkalmazása indokolt, de külön figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre, hiszen ezen termékeknél ez gyakran hosszú, ugyanakkor a szamóca röviddel a virágzás után már neveli termését. Gombabetegségek is megtámadhatják a leveleket, általában foltosodás a tünet. Ezek ellen réztartalmú készítmények, esetleg réz és szerves hatóanyag kombinációk javasolhatók.

Meg kell említeni a szamóca bimbólikasztó kártételét is. Ez az ormányosbogár ritkán okoz súlyos mennyiségi kárt, mégis képes mélyen „megsérteni” az első, a legszebbgyümölcsre áhítozó tulajdonost. A bogár a bimbóba rakja tojásait, majd megszúrja a bimbó kocsányát, ami elhervad, zavartalan feltételeket biztosítva a lárva fejlődéséhez. Általában a legszebb, legígéretesebb bimbókat választja ki erre, s teszi tönkre. A védekezésnél többféle hatóanyag csoport készítményei közül választhatunk, pl. nikotinszármazékok, foszforsav észterek csoportja. A védekezésnél az időzítés nagyon fontos, ha már „leszúrta” a kocsányt a kártevő nincs lehetőség az adott gyümölcs megmentésére. Itt is fontos az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása!

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer