spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
SzĂĽret - 2014
Bemutatkozás
HĂ­rek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow A hideg harmat is elviheti a meggyet

A hideg harmat is elviheti a meggyet Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 03. csütörtök 12:36

RĂ©gi bölcsessĂ©g, hogy elviszi a köd a meggyet. Most nem a köd veszĂ©lyes, hanem a hajnali harmat. A nedvessĂ©g meg a hűvössĂ©g, ami a fertőzĂ©snek lehetősĂ©get nyĂşjt, ezĂ©rt nem szabad elfelejtkezni a növĂ©nyvĂ©delemről, kĂĽlönösen a monĂ­lia ellen kell vĂ©dekezni.

 

A kĂĽlönböző gyĂĽmölcsfajoknál felborult a virágzási sorrend – mondja Apostol János kutatĂł-nemesĂ­tő. EgĂ©szen jĂłl indult a virágzás a mandulával, utána viszont megbolondult a tavasz, mert hamarabb jött a szilva virágzása, mint a cseresznyĂ©Ă©, a meggyĂ© meg az őszibarackĂ©, Ă©s ami a legĂ©rdekesebb, hogy sokfelĂ© már a szilva elhullajtotta a szirmait, tehát lefutott a virágzás, Ă©s egyes kĂ©sőbbi virágzásĂş cseresznyefajták csak most kezdenek virágozni, a. TulajdonkĂ©ppen a szilvának csak az alma virágzása előtt lett volna ideje kinyĂ­lni, amit most nem követ a termĂ©szet. Már a birs is virágzik, ami teljesen szokatlan. Rendesen április vĂ©gĂ©n, május elejĂ©n van itt az ideje.

Az Ă©jszakák hűvösek voltak, ennek következtĂ©ben elĂ©ggĂ© vontatott volt a virágzás indulása, de ez inkább csak a cseresznyĂ©re, a meggyre jellemző. Most virágzik a meggy zöme, Ă©rdemes nagyon odafigyelni a monĂ­liafertőzĂ©s kĂ©rdĂ©sĂ©re, annak ellenĂ©re, hogy azt mondjuk: a monĂ­lia a hűvös, nedves csapadĂ©kos időben fertőz zömĂ©ben. Volt is egy ilyen rĂ©gi bölcsessĂ©g, hogy elvitte a köd a meggyet. Most nem a köd az, ami veszĂ©lyes, hanem a hajnali harmat. MĂ©giscsak megvan az a nedvessĂ©g, meg a hűvössĂ©g, ami a fertőzĂ©snek lehetősĂ©get nyĂşjt, tehát nem szabad elfelejtkezni a növĂ©nyvĂ©delemről, mindenkĂ©ppen kell a monĂ­lia ellen vĂ©dekezni, nehogy Ăşgy járjunk, mint az elmĂşlt Ă©vekben, amikor a szĂłrványmeggyeseink nagy rĂ©sze majdnem tönkrement. Van olyan szakirodalom, ami azt mondja, hogy a Meteor korai jobban tűri a monĂ­liafertőzĂ©st, de Ă©n inkább arrĂłl vagyok meggyőződve, hogy amikor ezt vizsgálták, Ă©s virágzott a Meteor korai, akkor nem volt optimális a gomba számára az idő, tehát a monĂ­lia nem fertőzött annyira, viszont ami a Csengődit illeti, ott valĂłban rezisztenciárĂłl beszĂ©lhetĂĽnk, mert amelyik virág megfertőződik, azt egyszerűen ledobja a fa. A másik fajta a Piramis, amelyikről a mi kĂ­sĂ©rleteink alapján azt mondjuk, hogy bizonyos fokĂş toleranciával viseltetik a monĂ­liával szemben.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 

 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer