spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow A hideg harmat is elviheti a meggyet

A hideg harmat is elviheti a meggyet Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 03. csütörtök 12:36

Régi bölcsesség, hogy elviszi a köd a meggyet. Most nem a köd veszélyes, hanem a hajnali harmat. A nedvesség meg a hűvösség, ami a fertőzésnek lehetőséget nyújt, ezért nem szabad elfelejtkezni a növényvédelemről, különösen a monília ellen kell védekezni.





 

A különböző gyümölcsfajoknál felborult a virágzási sorrend – mondja Apostol János kutató-nemesítő. Egészen jól indult a virágzás a mandulával, utána viszont megbolondult a tavasz, mert hamarabb jött a szilva virágzása, mint a cseresznyéé, a meggyé meg az őszibaracké, és ami a legérdekesebb, hogy sokfelé már a szilva elhullajtotta a szirmait, tehát lefutott a virágzás, és egyes későbbi virágzású cseresznyefajták csak most kezdenek virágozni, a. Tulajdonképpen a szilvának csak az alma virágzása előtt lett volna ideje kinyílni, amit most nem követ a természet. Már a birs is virágzik, ami teljesen szokatlan. Rendesen április végén, május elején van itt az ideje.

Az éjszakák hűvösek voltak, ennek következtében eléggé vontatott volt a virágzás indulása, de ez inkább csak a cseresznyére, a meggyre jellemző. Most virágzik a meggy zöme, érdemes nagyon odafigyelni a moníliafertőzés kérdésére, annak ellenére, hogy azt mondjuk: a monília a hűvös, nedves csapadékos időben fertőz zömében. Volt is egy ilyen régi bölcsesség, hogy elvitte a köd a meggyet. Most nem a köd az, ami veszélyes, hanem a hajnali harmat. Mégiscsak megvan az a nedvesség, meg a hűvösség, ami a fertőzésnek lehetőséget nyújt, tehát nem szabad elfelejtkezni a növényvédelemről, mindenképpen kell a monília ellen védekezni, nehogy úgy járjunk, mint az elmúlt években, amikor a szórványmeggyeseink nagy része majdnem tönkrement. Van olyan szakirodalom, ami azt mondja, hogy a Meteor korai jobban tűri a moníliafertőzést, de én inkább arról vagyok meggyőződve, hogy amikor ezt vizsgálták, és virágzott a Meteor korai, akkor nem volt optimális a gomba számára az idő, tehát a monília nem fertőzött annyira, viszont ami a Csengődit illeti, ott valóban rezisztenciáról beszélhetünk, mert amelyik virág megfertőződik, azt egyszerűen ledobja a fa. A másik fajta a Piramis, amelyikről a mi kísérleteink alapján azt mondjuk, hogy bizonyos fokú toleranciával viseltetik a moníliával szemben.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer