spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Rita és Carmen partnerre vágyik

Rita és Carmen partnerre vágyik Nyomtats
rta: Geiger   
2007. mjus 03. cstrtk 12:44

Rita és Carmen partnerre vágyik, Alex maga is boldogul. A női nevű gyümölcsfák nem teremnek, ha nincs a közelben hím ivarú, porzó fa, ellentétben a férfi nevűekkel, amelyek öntermékenyek – a kutató, Apostol János sikeres, többek közt moníliatűrő fajtákat mutat be.

Apostol János évtizedek óta a cseresznye- és meggyfajták nemesítője, Maliga Pállal és Brozik Sándorral, vitte ezeket fajokat, és most innovációs díjat nyert három magyar cseresznyefajtájuk: a Rita, a Carmen és az Alex. A lánynevek azt jelentik, hogy ezeknek porzó partner kell, ellenben az Alex az öntermékeny. Az öntermékeny fajtáknak férfi neveket adnak: ilyenek a Petrus, a Sándor, a Paulusz és az Az önmeddő fajták női neveket kapnak, mint a Riita, a Carmen, az Aida, a Vera, a Linda, a Katalin, és sorolhatnánk tovább.

A Rita és a Carmen nem egy időben érnek. A Rita a világ legkorábbi érésű cseresznyefajtája, amellett, hogy kiváló minőségű, nagy gyümölcsű. A Carmen egy középkorai, szintén hatalmas nagy gyümölcsű, sőt gyönge növekedésű is, úgyhogy ezek mindenképpen favoritnak számítanak. Az Alex pedig az egyik legkésőbbi fajta, mint öntermékenyülő, késői fajta megint nagy érdeklődésre tart számot, hiszen elég egyetlen fa, nem kell porzópartner.

Apostol János szerint nagyon sokan azt vallják, hogy az öntermékeny cseresznyékkel gond van, hiszen túlságosan nagy a kötés rajtuk. Rengeteg virág megtermékenyül. A termésmennyiséget metszéssel kell kordában tartani, hogy mindig legyen egy 40-60 centis hajtásnövekedés, és azon kívül, elképzelhető termőrész-ritkítás is, hiszen a 2-3-4 éves ágrészeken 2-3 cm-es termőrészt találunk, azokat érdemes esetenként megritkítani.

Apostol János több olyan meggyfajták is nemesített, szelektált, amely moníliának ellenálló. Moníliatűrő például a Csengődi, a Meteror korai. Van olyan szakirodalom, ami azt mondja, hogy a Meteor korai jobban tűri a moníliafertőzést, de ő inkább arról van meggyőződve, hogy amikor a Meteor korai virágzott, akkor nem volt optimális a gomba számára az idő. Viszont a Csengőd minden vitán felülállóan moníliarezisztens fajta, a rezisztencia a hiperszenzitivitáson alapul, azaz amelyik virág megfertőződök, azt egyszerűen ledobja a fa. A másik ilyen fajta a Piramis. A kutató ismer olyan húszéves Piramis fákat, amelyek egyszer sem fertőződtek meg a moníliától.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer