spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Oda a szabolcsi gyümölcs java

Oda a szabolcsi gyümölcs java Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 03. csütörtök 13:24

Megtörtént az, amitől a szabolcsi gyümölcsösök tulajdonosai tartottak. A napokban ugyanis komoly éjszakai fagyok voltak az észak-keleti országrészben, s ennek következményeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idei termés 70-90 százaléka tönkrement.





A mínusz 4-8 fokos hideg vasárnapról hétfőre virradó éjjel tartósan, 10 órán át károsította a virágzó vagy éppen a terméskötés állapotában lévő fákat a közel 35 ezer hektáros földterületen - írta az MTI. Így nemcsak az alma, hanem a többi gyümölcs, mint például a meggy, a kajszi- és őszibarack, a szilva, a dió, valamint a bogyós gyümölcsök termésének döntő része is oda van.

Juhász József, a Nyírségi Almaszövetkezet vezetője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy valóban elkeserítő a helyzet. Vannak olyan gyümölcsösök, ahol "mindössze" 10-30 százalékos a veszteség, de akad olyan kert is, ahol a teljes termés tönkrement. A károk mértéke nagyban függ például a parcella fekvésétől. A veszteségek nagyságáról biztosat csak a jövő hét közepén lehet mondani - tette hozzá Juhász József. Addigra derül ki, hogy azok a virágok, amit a fagy megcsípett, valóban elhaltak-e. A legsúlyosabb problémák Nyírbátor és Csenger körzetében vannak - jegyezte meg. Véleménye szerint a 90 százalékos kár túlzó becslésnek tűnik, de "sajnos nem sokkal": 70-80 százalék között lehet a kár. Mindez annak köszönhető, hogy virágzás közben érkezett a kemény, órákig tartó hideg, s a gyümölcsfák számára éppen ez a legveszélyesebb időszak.

Jakab István szerint a kormányzatnak segítenie kell a nyírségi gazdákon, hiszen az ültetvények az idei költségek mintegy 50 százalékát az eddig elvégzett munkákra már felhasználták, miközben bevételük legközelebb csak a jövő évi termés után lesz. A Magosz elnöke elmondta: a kárenyhítés mértékére a kárfelmérés eredményének pontos ismeretében a termékpálya bizottság tesz javaslatot a kormánynak.

Könnyű helyzete azonban a szerencsésebb gazdáknak sem lesz: a magmaradt "termés" megmentését a csapadékhiány nehezíti. Tilki Attila, a Fidesz szabolcsi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fagy és a szárazság okozta gondok szociális problémákhoz vezethetnek, mivel elmaradhat az idénymunkások foglalkoztatása a régióban.

 

Forrás: Népszabadság

 

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer