spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Gyógyító növények, jóízű gyümölcsök

Gyógyító növények, jóízű gyümölcsök Nyomtats
rta: Geiger   
2007. mjus 06. vasrnap 11:21

Egy kedves hallgatónk a Máriatövissel kapcsolatban tett fel kérdést, azt szerette volna tudni, hogy a belőle készült tea iható-e. A válaszunk: iható. A hivatalos gyógyászat a magot, míg a népi gyógyászat a növény leveleit ajánlja teakészítésre, a máj- és epebetegségek gyógyítására.

 

Több hallgatónk érdeklődését felkeltette a bíbor nevű új magyar köszmétefajta. A gyümölcsnek sok elnevezése van a magyar nyelvben: piszke, büszke, egres, tüskeszőlő, stb., de a hivatalos neve köszméte. A bíbor nevű köszméte - ami dr. Géczi László debreceni nemesítő munkáját dicséri - piros gyümölcsű, ellenáll a lisztharmatnak, ráadásul tüskementes. Most kapott állami elismerést.

A hivatalos fajtaleírás így szól: a bíbor ágrendszere általában tüskétlen, kivétel a vesszők alját, ahol néhány tüske előfordulhat. Bokra bőven terem, termése piros, jó ízű. Elég szilárd, bár a bogyók csak közepes méretűek. A bejelentő szerint, az amerikai lisztharmattal szemben ellenálló, amit eddigi tapasztalataink is megerősítenek.

Aki szeretne a bíbor köszmétéből vásárolni, nem lesz könnyű dolga, mert kevés helyen lehet kapni. Érdemes érdeklődni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban – korábbi nevén Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetnél -, hogy hol kapható. Itt választ kaphatunk arra is, hogy hol szaporították az adott fajtákat, hiszen a szaporítóanyag felügyelőség nyilvántartást vezet erről.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer