spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Gyümölcs - Zöldség arrow Szamóca szalmával

Szamóca szalmával Nyomtats
rta: Geiger   
2007. mjus 06. vasrnap 11:25

Már javában virágzik a földieper. A szokatlanul meleg időjárás következtében két-három héttel hamarabb szedhetjük majd a finom gyümölcsöt - ha gondosan végezzük a legfontosabb ápolási munkákat. Idén különösen fontos feladatunk az öntözés, hiszen áprilisban nem áztatta eső a földeket.

 

Márpedig az epernek virágzástól érésig sok vízre van szüksége.

Igaz, az sem kedvez neki, ha állandóan esik az eső, mert olyankor a bogyókat megtámadja a botritisz, ami rothadásukhoz vezet. A betegség ellen úgy védekezhetünk, ha a sorközök talaját szalmával terítjük le - ez megakadályozza a termés szennyeződését is.

Ezzel máris tettünk egy lépést a második legfontosabb feladatunk teljesítése felé: a gyomok elnyomására. Az epertáblákat kapálni kell virágzás előtt, a virágzás és az érés között, majd szüret után is. Vigyáznunk kell, hogy 3-5 centiméternél mélyebbre ne bolygassuk meg a talajt, mert akkor károsíthatjuk a gyökereket. A vegyszeres gyomirtás nem pótolhatja a kapálást, csak kiegészítője lehet, a szamócában használható gyomirtó szerek ugyanis csak az egyéves gyomok ellen hatnak. Inkább telepítéskor kell kerülni az olyan területeket, amelyek évelő gyomnövényekkel fertőzöttek.

A bő terméshez tápanyagokra van szüksége a növénynek. Telepítés előtt fontos a szerves trágya, majd év elején a foszfor- és káliumműtrágya kijuttatása. A sok nitrogén inkább káros, mert nagy levelei nőnek tőle, ami akadályozza a légmozgást és páradússá teszi a mikrokörnyezetet, s emiatt úgyszólván lehetetlen megvédeni a gyümölcsöket a rothadástól. A szamóca sajátos ápolási munkái közé tartozik az inda- és a szüret utáni lombeltávolítás. Termő ültetvényekben a képződött indákat el kell távolítanunk, így növelhetjük a hozamot és megelőzhetjük a betegségeket. Az első indák már a virágzás elején megjelennek, de a legtöbb szüret után képződik.

 

Forrás: Szabad Föld

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer