spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow A magyar adottságokat figyelembe vevĹ‘ agrárstratégiára van szükség

A magyar adottságokat figyelembe vevő agrárstratégiára van szükség Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. május 11. péntek 15:00

Nemzeti agrárstratégiára van szükség - hangzott el az Agrárkamara küldöttgyűlésén. Állami támogatást vár az Agrárkamara a fagykár és a csapadékhiány miatt. A szervezet ma tartja küldöttgyűlését a miniszterelnök és a Földművelésügyi Minisztérium részvételével.





 

Gyurcsány Ferenc kevesebb pártpolitizálást és önzést, viszont több szakmapolitikát kért és ígért az agráriumban. Hozzátette: az elmúlt időszak ennek a felismerésnek a jegyében telt, és a kormányzatnak is el kell fogadnia, hogy a magyar mezőgazdaság sokszínű, és a gazdák is sokféle agrárszervezetbe tömörülnek, de nekik mindegyiket meg kell hallgatniuk, kerülve az önző pártpolitikát.

A kormányfő elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar kormány kezdeményezi a külföldiek földvásárlási moratóriumának 3 éves meghosszabbítását 2014-ig. Hozzátette ugyanakkor: nincs semmiféle garancia arra, hogy ezt Brüsszelben el is fogadják. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a földkérdést nyugodtan és körültekintően kell megoldani, mert az Magyarországon érzelmi kérdés is. A miniszterelnök szerint a földtulajdonosoknak növelniük kell tudásukat ahhoz, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió 480 millió fős piacán. A kormányfő ezt a Magyar Agrárkamara XIX. küldöttgyűlésén hangsúlyozta.

Jelenlétében Gráf József földművelésügyi miniszter és Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke közös megállapodást írtak alá, amely a magyar mezőgazdaság fő stratégiai célkitűzéseit tartalmazza, és meghatározza a szaktárca és az agrárkamara közötti együttműködés kereteit. Az eseményen beszédet mondott Csikai Miklós is, aki köszöntője után rögtön a magyar agrárium érzékeny pontjaira mutatott rá az egyes mezőgazdasági ágazatok helyzetelemzése után. Mint mondta, nincs magyar agrárstratégia, csak agrárpolitika, amely viszont más országok politikájához alkalmazkodik. Ez pedig nem elfogadható.

Nemzeti agrárstratégiára van szükség, amely figyelembe veszi a magyar adottságot, és amellyel átvihető az európai közös agrárpolitika is. Ez után a Magyar Agrárkamara elnöke a versenyképességre hívta fel a figyelmet, és feltette a kérdést: hogyan kerülhet Észak- és Dél-Amerikából dél-európai országokba olcsóbban gabona, mint Magyarországról.

Csikai Miklós hozzátette: helyre kell állítani a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát, és tisztázni kell annak a 600-650 ezer családi gazdaságnak a további sorsát, amelyek termelése nem korszerű, és csak elvétve állítanak elő piacképes terméket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta, a következő időszak a fejlesztéseké és a versenyképességé lesz. A következő hét évben rendelkezésünkre álló 1400 milliárd minden második forintját erre lehet felhasználni.

A Fidesz üdvözli a földmoratórium meghosszabbításáról szóló kormányzati törekvést - közölte a MAGOSZ főtitkára. Obreczán Ferenc azt mondta: addig nem szabad lehetővé tenni, hogy külföldiek földet vásárolhassanak, amíg Magyarországon a birtokrendezést végre nem hajtják. Szükség van Nemzeti Földalapra - tette hozzá.

 

Forrás: Magyar Rádió

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer