spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow EU arrow Több száz millió forinttal nő a magyar zöldség- és gyümölcstermelők uniós támogatása

Több száz millió forinttal nő a magyar zöldség- és gyümölcstermelők uniós támogatása Nyomtats
rta: Geiger   
2007. jlius 08. vasrnap 18:18

Az agrárminiszterek luxembourgi tanácskozásán sikerült magyar szempontból kedvezően módosítani a szektor reformjáról készült bizottsági tervezetet. Több százmillió forinttal sikerült növelni a magyar zöldség- és gyümölcstermelőknek járó éves uniós támogatást az agrárminiszterek luxembourgi tanácskozásán.

 

Az utolsó tárgyalási menetben sikerült magyar szempontból kedvezően módosítani a zöldség és gyümölcsszektor reformjáról készült Európa bizottsági tervezetet. A valamennyi tagállam által elfogadott végső megállapodás szerint a magyar termelőknek jutó közösségi támogatás a teljes árbevétel 4,6 százaléka lesz az eredetileg javasolt 4,1 helyett, 50 százalékról 75-re nő a brüsszeli kassza részesedése, és csak 25 százalék lesz a magyar költségvetésből fedezendő önrész.

Az új tagállamoknak sikerült kiharcolni, hogy az eper és a málna is támogatott gyümölcs legyen ezután. Öt éven keresztül hektáronként 230 eurós lesz a támogatás, amely az új rendszerben semmilyen termék esetében sem kötődik mennyiséghez, hanem területalapú jövedelem kiegészítés lesz. A zöldség és gyümölcsexport a magyar agrárkivitel egynegyedét teszi ki. Magyarország az unió 11. legnagyobb termelője, de a 800 millió eurós össz támogatásból a nekünk jutó arány az 1 százalékot sem éri el.

A reform - akárcsak az eddigi támogatási rendszer - igazi haszonélvezői az olasz, a görög és a spanyol termelők, akiknek a teljes uniós támogatás csaknem 90 százaléka jut.

Magyar Rádió

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer