spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Ökocímke bioélelmiszereknek: A magyarok negyede eszik bioélelmiszert

Ökocímke bioélelmiszereknek: A magyarok negyede eszik bioélelmiszert Nyomtatás
Írta: Geiger   
2007. július 08. vasárnap 18:20

A bioélelmiszerekre vonatkozó magyar feltételek jó része már most is megfelel az új uniós előírásoknak. Két év múlva egységes ökocímkét kell ragasztani a biotermékekre. Az egységes uniós ökocímke használatának feltételei nem kényszerítik túl nagy változtatásra a hazai termelőket.

 

A magyar szabályok szerint ugyanis már most is csak azon a terméken lehet „öko” vagy „bio” jelölés, amely összetevőinek legalább kilencvenöt százaléka ökológiai gazdálkodásból származik. Emellett géntechnológiával módosított szervezeteket sem lehet a bioélelmiszerekhez hozzáadni.

Az egységes ökocímke bevezetéséről kedden döntöttek az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei. A címke 2009 januárjában kerülhet fel legkorábban a magyar biotermékekre, mivel az erről szóló rendelet akkor lép hatályba. A jelölés használata ugyan kötelező lesz, ám amellett a biojelleget még jobban kiemelő nemzeti vagy magánlogót is lehet az árucikkekre ragasztani. Magyarországon ugyan jelenleg nem kötelező címkével jelölni a bioélelmiszereket, de jogszabály rögzíti, hogy milyen követelmények mellett lehet egy termék „bio” vagy „öko” jelölésű – tudtuk meg Gelencsér Margittól, a Magyar Biokultúra Szövetség munkatársától. A szabályozás hatálya kiterjed a mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és takarmányokra, a termeléstől kezdődően a feldolgozáson át a forgalmazásig, beleértve az importot is.

A jogszabályokban meghatározott feltételek teljesítését kizárólag a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által elismert két szervezet, a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. ellenőrizheti. A vizsgált ökogazdaságok tanúsítványt kapnak arról, hogy mely termékeikre kerülhet fel a bio megjelölés – mondta el érdeklődésünkre Kovács Dóra, a Hungária Öko Garancia Kft. ügyvezetője. A magyar szabályok szerint tilos az ionizáló sugárzással történő kezelés, és csak ártalmatlan adalékanyagokat lehet felhasználni, mint például a tejsav, az almasav vagy a citromsav.

A termesztésnél nem kerülhetnek a növényekbe szintetikus szerek. Ugyanakkor néhány vegyszer használata megengedett, ilyenek például a réztartalmú és kéntartalmú növényvédők. A feltételrendszer nemcsak a mezőgazdasági termékekre, alapanyagokra, hanem a termékelőállítás minden lépésére vonatkozik. A bioélelmiszereken fel kell tüntetni az utolsó ellenőrzést végző szervezet nevét és kódszámát is.

Az agrárminiszterek megállapodása szerint továbbra is tiltott a géntechnológiával módosított szervezetek (gmo) felhasználása. Ellenben legfeljebb 0,9 százaléknyi módosított génű adalék véletlenszerű előfordulása megengedett. Ezt a kitételt a biotermékekre is jóváhagyták a tárcavezetők. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az ülést követően elmondta: Magyarország négy másik tagországgal mindvégig azt szerette volna elérni, ha nulla szintben határozzák meg a biotermékek lehetséges gmo-szennyezettségi szintjét.

Világgazdaság

 

 

 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer