spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow EU arrow Farmtámogatás: pénz munka nélkül

Farmtámogatás: pénz munka nélkül Nyomtats
rta: Geiger   
2007. jlius 08. vasrnap 18:31

Új mezőgazdasági időszámítás kezdődik 2009-ben - jelentette ki Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a két év múlva bevezetendő agrártámogatási rendszerről tartott tájékoztatón.

 

Az új, úgynevezett összevont gazdaságtámogatási rendszer (SPS) lényege, hogy a korábban az ágazathoz kötött támogatások a termeléstől független jövedelemtámogatássá alakulnak. A támogatási jogosultság történelmi alapon megszerzett alanyi joggá változik, amely megilleti a termelőt, függetlenül attól, mit termel a földjén. A közvetlen termelői támogatást akkor is megkapja a gazdaság tulajdonosa, használója, ha nem műveli a földet. A támogatás átruházható vagyonértékű jog lesz.

A 2009-ben életbe lépő farmtámogatási rendszerben a gazda akkor termel, ha megéri. Ha nem, akkor kultúrállapotban tartja földjét, és így is megkapja a pénzt. Ha viszont termel, és a támogatáshoz is hozzá akar jutni, egészséges terméket kell előállítania, s eközben 19 környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-higiéniai előírást kell maradéktalanul betartania - ezt ellenőrzik is.

Az eddig szigorúan szabályozott ágazatokban - mint a tej- vagy a dohánytermelés - a termelési kvótákat már tavaly rögzítették. A dohány esetében ugyanis nyerészkedésre adhat alkalmat, hogy azoknak az ügyeskedőknek is hektáronként 700 ezer forint támogatás juthat, akik most próbálnak meg dohányföldet szerezni, s majd a termelést azonnal abbahagyva évről évre hozzájutni a tekintélyes summához - más ágazatokban az egy hektárra jutó támogatás néhány tízezer forint.

A kormányzat mindeddig nem egyeztetett az új támogatási rendszerről az érdekképviseletekkel - mondta Jakab István, a Magosz elnöke. Szerinte ez stratégiai ügy, hiszen alapjaiban és hosszú távra változatja meg a gazdálkodás feltételeit a magyar mezőgazdaságban. (MTI)

Népszabadság

 

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer