spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Kötelezővé válhat a tápértékek jelzése

Kötelezővé válhat a tápértékek jelzése Nyomtats
rta: Geiger   
2007. november 20. kedd 17:24

Összetevők. Kötelezné az élelmiszergyártókat az Európai Unió, hogy jól látható helyen tüntessék fel, mennyi szénhidrátot, cukrot, sót, zsírt és telített zsírsavat tartalmaznak termékeik.
Ez derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung birtokába került belső használatra készült uniós javaslattervezetből, amelyet az Európai Bizottság valószínűleg még az idei év vége előtt nyilvánosságra hoz.

A tervek szerint a tápértékekre vonatkozó adatokat 100 gramm, illetve 100 milliliter termékre, külön adagokba történő kiszereléskor pedig az adott mennyiségre vetítve kell megadnia az előállítónak. Ezenfelül a megadott információk között annak is szerepelnie kell, hogy a feltüntetett tápértékek mekkora részét teszik ki egy átlagos felnőtt nő napi 2000 kalóriás energiaszükségletének. Az 1,2 százaléknál több alkoholt tartalmazó italoknál pedig önmagában a kalóriatartalom jelzése is elegendő lenne. Brüsszel ugyanakkor nem tenné kötelezővé a brit módszert, amely szerint a számok mellett zöld, sárga és piros színnel is érzékeltetni kell, hogy az adott tápérték mennyire számít magasnak. Az európai élelmiszeripar számára három év állna rendelkezésre az új kötelezettség teljesítésére.

Jelenleg nincs egységes uniós szabályozás az élelmiszerek tápértékeinek részletes feltüntetésére. A bizottság azzal indokolja a készülődő változást, hogy hatékony eszköz lehet a túlsúlyosság mind gyorsabb európai terjedése elleni harcban. Remények szerint a világosan feltüntetett információk megkönnyítik az egészségesebb élelmiszerek kiválasztását. Az EU-ban 22 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek számát.

Forrás: AgroLine

 

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer