Ízfokozók, aroma- és állományjavítók, módosított keményítők, színezékek
színezik, édesítik ételeinket, no meg keserítik életünket, ha arra
gondolunk, hogy az egészségre káros vegyi anyagok 70 százaléka
élelmiszerrel kerül szervezetünkbe.
Nem
véletlen, hogy az Európai Unióban napirenden van a vérből kimutatható
vegyi anyagok vizsgálata. De bizonyítható-e minden adalékról, hogy
káros, és ha nem káros, akkor fogyasztható az élelmiszer, ha pedig
fogyasztható, akkor egészséges is?
Kérdések, amelyekre a gyanútlan vásárló választ keres, megpróbál
eligazodni a botrányoktól sem mentes élelmiszerpiacon, talán igyekszik
helyesen is táplálkozni és arra gondol, ha fogyasztóként ő tartja el a
szinte átláthatatlan élelmiszerpiacot, hát hadd fogyaszthassa el
jóízűen az ebédjét.
A csütörtök esti Háttér vendége volt Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar
Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója és dr. Roszik Péter, a
Biokontroll Hungária Kht. ügyvezetője.
- Az európai uniós gyorsriasztó rendszeren keresztül érkezett-e hír
valamilyen élelmiszerszennyezésről ma vagy az elmúlt napokban?
- Az Unió gyorsriasztási rendszerének magyarországi központja a Magyar
Élelmiszerbiztonsági Hivatalban van. Ez a rendszer arra szolgál, hogy
az egész Unióban bármilyen felfedezett szabálytalanságot, veszélyes
élelmiszert rögtön tudtára adják a többi tagországnak is. Meg kell,
mondjam, hogy gyakran kapunk ilyen jelentéseket, évente több mint 3
ezret. Ezek nem mind egyforma súlyúak, a nagyobb jelentőségű
eseményeket mindig közreadjuk – mondta Szabó Mária.
- Biobotrányról nemigen lehet hallani.
- Valóban így van, a biotermékek kevésbé érintettek az ilyen
botrányokban, vagy nem is tudunk szinte ilyenekről. Elég szigorú
ellenőrzési rendszert működtetünk, amely garanciát jelent az egész
környezetével együtt, hogy a biotermék előállítói nem nagyon fognak
eltérni az előírásoktól. Nálunk nem is szabad használni azokat az
anyagokat, amelyek később problémát okozhatnak – mondta Roszik Péter.
- Folyamatos az adalékanyagok vizsgálata az Európai Unióban is.
- Ezek az anyagok a világon a leginkább kivizsgált anyagok közé
tartoznak. Csak akkor engedhető a használatuk, ha ezek teljesen
ártalmatlanok a felhasznált mennyiségben. Sőt, annak a mennyiségnek,
amely teljesen ártalmatlan a kísérletekben, csak a századrészét engedik
használni. Mindenkinek arra kell törekednie általánosságban, hogy minél
kisebb vegyianyag-terhelésnek tegye ki a szervezetét, hiszen többféle
vegyi anyag hatása adódhat össze. És valóban kevésbé föltárt terület
ezeknek az egymásra hatása, valamint a folyamatos, kis mennyiségben a
szervezetbe kerülő vegyi anyagoknak a késői összesített hatása – mondta
Szabó Mária.
- Amikor erről a témáról olvastam, kezembe került egy olyan írás,
miszerint az uniós csatlakozás előtt a magyar előírások sokkal
szigorúbbak voltak a hazai gyártókkal szemben, mert kevesebb
adalékanyagot lehetett felhasználni.
- Régen sem voltak mások az előírások Magyarországon alapvetően –
mondta Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségnek
főtitkára.
- Hány adalékanyagot használnak a gyártók?
Folytatás:
Magyar Rádió